A várandósság hónapjai eleinte nem hoznak jelentős változásokat a mindennapokban, ám ahogyan halad előre az idő, úgy válik egyre valóságosabbá a szülés gondolata. A felkészítő tanfolyamokon lehetőség nyílik arra, hogy a párok megismerkedjenek a részletekkel és elsajátítsanak olyan trükköket, melyek éles helyzetben nagy segítséget jelenthetnek majd. A pocaklakó érkezésének pillanatára azonban nem lehet tökéletesen felkészülni, pláne nem akkor, ha az első gyermekről van szó.

Nem ritka, hogy a történések egészen másként követik egymást, mint ahogyan azt ezerszer lejátszottuk a fejünkben. Vannak azonban olyan állandó dolgok, melyek igenis tervezhetőek. Ha apás szülés mellett döntenétek, és az intézmény aktuális szabályai is lehetővé teszik ezt, akkor nem árt a megfelelő felszereléssel is felkészülni erre. Ilyen felszerelés szükséges ahhoz, hogy az apa is jelen lehessen a szülésnél.

Leendő édesanyaként érdemes erre előre gondolnod, és a kórházi táskába egy ilyen szettet is beletenni. Így biztos lehetsz abban, hogy adott pillanatban melletted lehet párod, támogatód, kísérőd. Fontos, hogy a döntés mindig közös legyen, és ha nem szeretnéd, hogy partnered ilyen helyzetben lásson, akkor más személy mellett is dönthetsz. Az viszont biztos, hogy az úgynevezett zsilipruha, vagyis az ing és a kötős nadrág mellett cipővédő, hajvédő, és egészségügyi szájmaszk is nélkülözhetetlennek bizonyul. A kézfertőtlenítő ma már a mindennapok szerves részét képezi, de ne maradjon ez ki a kórházi csomagból sem.

A kórházi csomag tartalmának összeállítása mellett a pszichés és lelki felkészülés is kiemelt jelentőséggel bír. A kis pocaklakó megérkezését követően várhatóan fenekestől felfordul majd az egész élet, és eleinte bizony a kialvatlanság sem lesz ritka jelenség. A napi rutin mihamarabbi kialakítása mellett a szülői szerepre való felkészülés is nagyon fontos. Sokan úgy vannak vele, hogy majd a gyakorlat hozza magával a szükséges tudást, viszont nem árt, ha tényleges tudást is magunkra szedünk azzal kapcsolatban, hogyan kell ellátni egy apróságot, és mely területek érdemelnek kiemelt figyelmet a baba első heteiben-hónapjaiban.