Az igényes külső sokszor a bőr állapotán múlik. Az életmódbeli tényezők nagymértékben befolyásolják ezt, de a mindennapi odafigyelésen, a vízfogyasztáson, és persze az alkalmazott készítményeken is múlik az egészséges bőr. Ugyan az évek múlását megállítani nem lehet, de a megfelelő alapanyagokkal sikerülhet elérni a bőr optimális állapotát. S hogy milyen termékeket, alapanyagokat érdemes előnyben részesíteni? Hogyan történjen a napi bőrápolási rutin?

Bőrápolás kemikáliák nélkül

A drogériák, üzletek polcain elképesztő mennyiségű bőrápoló termékkel találkozhatunk. Az egyes készítmények összetevőit végigolvasva azonban hamar úgy érezhetjük, a mesterséges anyagok és a kemikáliák az indokoltnál nagyobb mennyiségben kapnak helyet ott. Joggal merülhet fel bennünk a kérdés, hogy valóban ezeket szeretnénk-e bőrünkre kenni? Nem véletlen, hogy egyre többen fordulnak a természet patikája felé, és a tiszta alapanyagokat igyekeznek beépíteni bőrápolásukba.

A bőrápolás természetes anyagokkal egyszerűbb, mint hinnéd. Természetesen nem kell lemondani minden elképesztő illatú és hatású készítményről, de mindenképpen hasznos lehet a természetes összetevőket is beépíteni a hétköznapokba.

Gondoltál már arra, hogy a hidegen sajtolt olajokat hányféle módon felhasználhatod szépséged érdekében? Hasznos, ha tartasz otthon 100%-os tisztaságú kókuszolajt, szőlőmag-olajt, de a ricinusolaj is csodákra képes. Míg a kókuszolaj az ajakápolástól kezdve a hajápoláson keresztül a bőrápolásig ajánlott, addig a ricinusolaj kifejezetten a hajnövekedést és az egészséges fejbőr megteremtését szolgálja. A kettőt keverheted is egymással, így eredményesen vehet fel a küzdelmet a striákkal, a súlycsökkenésből, vagy a várandósságból eredő bőrproblémákkal. A shea vaj bőröd egészén eredményesen használható, ráadásul a bőr öregedése is lassítható segítségével.

Bőrápolás természetes anyagokkal: figyelj a folyadékfogyasztásra is!

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a mai kor embere hajlamos elfeledkezni az elegendő folyadékbevitelről. A legtöbben már csak akkor nyúlnak a pohár után, ha kifejezetten szomjasnak érzik magukat. Vizeleted színéből megállapíthatod, hogy mennyire van hidratált állapotban szervezeted. A kifejezette sárga, sőt, akár sötét sárga vizelet arra utal, hogy bizony nem iszol eleget. Azonban komolyabb vizsgálódás sem szükséges ahhoz, hogy ezt tudd, hiszen azzal nyilvánvalóan tisztában vagy, mennyi folyadékot fogyasztasz. Saját dolgot könnyítheted meg azzal, ha egy-egy üveg vizet magad mellé készítesz otthon, a munkahelyen. Legalább háromliternyit igyál tiszta vízből, de a citromos víz és a gyógyteák is remek választásnak bizonyulnak.

S hogy miért fontos a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel? Ha nem jut elegendő vízhez szervezeted, akkor olyan helyekről vonja el azt, ahol arra a legkisebb szükség van. Tipikusan ilyen a bőr. A száraz bőrfelület, a viszkető foltok, sőt, az idő előtt öregedő bőr, a ráncok megjelenése is visszavezethető a belső hidratálás hiányára. Ilyenkor hiába használsz mindenféle készítményt bőrödre, ha belül nem vagy rendben, az külsődön is megmutatkozik. Ne feledd, a bőrápolás természetes anyagokkal is lehetséges, s ehhez ma már kézműves szappanokat, kemikáliáktól mentes készítményeket, természetes alapanyagokat is megfizethető áron beszerezhetsz.