Fontosnak tartod az aktív testmozgást? Ellensúlyoznád valahogy az ülőmunka hátulütőit? A rendszeres edzés nem csak külsődet hozza formában, hanem arról is gondoskodik, hogy immunrendszered erősebbé váljon. Manapság, amikor ez utóbbi kiemelt jelentőséggel bír, akkor minden lehetőséget meg kell ragadni. De mégis milyen edzést válasszanak a kezdők? Hogyan tedd le a voksot egyik vagy másik mozgásforma mellett úgy, hogy közben ne árts ízületeidnek és általános állapotodnak?

Nem véletlen, hogy egyre többen kérik személyi edző segítségét a számukra ideális mozgásforma kiválasztásában. Az aktuális helyzetben ez akár online is megtörténhet, de mindenesetre nagyon fontos, hogy odafigyelj néhány alapvető dologra a mozgás kapcsán. Tarts velünk, és vegyük sorra, melyek ezek!

Nem mindegy, mekkora a súlyfelesleg!

A túlsúly nem csak esztétikai gondot jelent, hanem komoly egészségügyi kockázatokkal is jár. Ezért rendkívül lényeges, hogy odafigyeljünk a normál testsúly megőrzésére. S hogy mi a teendő, ha ez nem sikerült? A mihamarabbi súlyvesztés akár olyan betegségek kialakulásától is megkímélhet, mint a magas vérnyomás vagy például a cukorbetegség. Nem lehet azonban elégszer hangsúlyozni, hogy súlyfelesleggel mindig körültekintően válasszuk meg a mozgásformát. A plusz kilók már alapvetően terhelik az ízületeket, károsítják azokat, fájdalmat okoznak. Ilyenkor érdemes olyan mozgást választani, amely kíméli az ízületeket. Tipikusan ilyen az úszás, de az ugrálással nem járó tempós séta, vagy a kerékpározás is remek döntés lehet.  

Fontos a helyes kivitelezés!

Mindegy, hogy edzőteremben változtatnál majd külsődön, vagy inkább az otthoni, saját testsúlyos edzés híve vagy, nagyon fontos, hogy helyesen végezd a gyakorlatokat. Ehhez már az interneten is hasznos segítséget találhatsz, de egy személyi edző is megmutathatja, hogyan mozogj úgy, hogy azzal ne okozz több kárt, mint hasznot. Az edzés kezdőknek is okozhat örömet, de ehhez arra van szükség, hogy ne sérülj le abban.

Figyelj már meglévő betegségeidre!

A szív-és érrendszeri megbetegedésekkel küzdők általában nehezen bírják a kardio mozgásformákat. Természetesen az edzettségen is múlik mindez. Ugyanakkor ne feledkezz meg arról, hogy az edzések kiválasztásakor kifejezetten saját egészségi állapotodat érdemes fókuszba helyezni. A magas vérnyomással, cukorbetegséggel küzdők esetében fokozottan igaz ez, de ha bármilyen mozgásszervi problémával rendelkezel, akkor erre is fontos ügyelni.

Lépd túl komfortzónád!

A mozgás nem arról szól, hogy néhány felülést csinálsz, és ha már kicsit is fáj, akkor abbahagyod. Ezért lehet hasznos, ha egy előre összeállított programot követsz, vagy akár a YouTube valamelyik, állapotodnak megfelelő edzését végzed, mert így túlléphetsz komfortzónádon. Ez a folyamatos fejlődés érdekében kiemelt jelentőséggel bír.

Edzés kezdőknek: fókuszban a fokozatosság!

Az edzés kezdőként különös odafigyelést igényel. Ilyenkor nem cél azonnal rekordokat dönteni, hanem sokkal inkább a mozgás mindennapokba illesztése a lényeges. Amint ez szokássá vált, úgy fokozatosan emelheted az intenzitást, a mozgásra szánt időtartamot.