A súlyfelesleg minden korábbinál gyakrabban emlegetett téma napjainkban. Nem véletlen, hiszen annak komoly egészségügyi kockázatai lehetnek. A tapasztalatok azt is bebizonyították, hogy például a koronavírus esetében is fokozottan veszélyeztetettek azok, akik jelentős többletsúllyal rendelkeznek. Az elhízás okozta betegségek már egészen fiatal korban jelentkezhetnek, de az idő múlásával egyre erőteljesebbé válhatnak ezek.

Nem csak esztétikai probléma a túlsúly!

Mint sok más esetben, így az elhízás okozta betegségek kapcsán is kiemelt jelentőséggel bír a prevenció. Könnyebb megelőzni a problémát, mint utólag törekedni annak megoldására. Könnyű mondani, hogy ne szaladjanak fel azok a plusz kilók? Az élet sokszor felülírja a tudatosságot, és pszichés gondok, hormonális betegségek, vagy egyszerűen a helytelen életvitel hatására egyre magasabb értéket mutat a mérleg. Ez azonban nem csak a tükörben látott kép miatt érdemel figyelmet.

Ellenőrizd vérnyomás-értékeid!

Az elhízás okozta betegségek között a magas vérnyomás vezető helyet foglal el. Még csak genetikai tényezők sem szükségesek ahhoz, hogy a súlyfelesleggel együtt egyre magasabb értékeket mutasson a vérnyomásmérő. Érdemes otthonra beszerezni egy felkaros készüléket, amely lehetőséget kínál az értékek folyamatos kontrolljára. Jó hír viszont az érintetteknek, hogy életmódváltással, és jelentős fogyással sikerülhet természetes módon visszafordítani a folyamatot, s akár a gyógyszerek egy részét is elhagyni.

Elhízás okozta betegségek ellen életmódváltással

Az elhízás okozta betegségek a szív és érrendszeri problémákkal gyakran állnak összefüggésben. A nagy súly a szívet éppen úgy megterheli, mint az érrendszert és az ízületeket. Már akár öt kiló felesleg is plusz terhelést jelent a csípő, a térd és a boka ízületeire. A nagyobb felesleggel élők gyakran tapasztalhatnak ízületi fájdalmakat, melyek akár állandósulhatnak is. Ha tehát a prevenció már nem opció, akkor az életmódváltáson érdemes gondolkodni.

Ha elegendő vizet fogyasztasz, leadsz a súlyfeleslegből, és a testsúlyodnak megfelelő mozgásformát is igyekszel beiktatni a héten néhányszor, azzal már nagyon sokat tehetsz egészségi állapotod javításának érdekében. Az elhízás okozta betegségek maguktól nem fognak megszűnni, azok rendszeres orvosi kontrollt, sőt, akár gyógyszeres kezelést is megkövetelnek. A prevencióval viszont olyan problémáknak veheted elejét, mint az infarktus, a cukorbetegség vagy például a magas vérnyomás annak minden veszélyével.

Figyelj oda szervezeted állapotára!

A mai kor embere hajlamos csak akkor odafigyelni szervezetének működésére, ha azzal már baj van. A 2020-as év bebizonyította, hogy betegségek bármikor felüthetik a fejüket, ezért nagyon fontos, hogy testünk mindig optimális állapotban legyen. Az immunrendszer védelméért egészséges életmóddal, normál testsúllyal, mozgással és persze a mikroelemek pótlásával tehetünk a legtöbbet.

Az elhízás okozta betegségek sajnos csak tovább gyengítik a testet, ami a pszichés egyensúlyra is hatással van. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a súlyfelesleg népbetegség, és akár éveken át húzódhatnak annak következményei, míg végül komoly betegség formájában jelennek meg. A megelőzés korosztálytól függetlenül kiemelt jelentőséggel bír, erről ne feledkezz meg életmódod kialakításakor.