Valami nincs benned a helyén? Folyamatosan stresszel küzdesz, melynek okát néha nem is tudod pontosan? Környezetünk, a bennünket körülvevő emberek és helyzetek folyamatos kihívás elé állítanak. Ezekből pedig nem volt hiány a 2020-as évben. Egyes kutatások szerint a nyugtatók és az antidepresszánsok forgalma is növekedést mutatott, hiszen a mai kor embere nem mindig tudja megfelelően kezelni az aktuális történéseket. A világjárvány pedig alaposan feladta a leckét.

Talán soha nem volt azonban ilyen fontos a saját magaddal töltött idő, mint napjainkban. A hirtelen érkezett home office, a két-három hétig tartó karanténok, valamint az otthonról tanuló gyermekek olyan új élethelyzetek elé állítanak, melyek korábban ismeretlenek voltak. Ilyenkor hajlamosak vagyunk elrugaszkodni a valóságtól, és olyan szemszögből tekinteni a dolgokra, ami talán nem a leginkább megfelelő.

Az énidő fontossága éppen abban mutatkozik meg, hogy olyankor valóban csak saját magaddal foglalkozol. Ez sokak számára igazi kihívás lehet, ha folyton ott nyüzsög a család, és a teendők mellett egy perc szabadidejük sincsen. Tény pedig, hogy az énidő jelentette lelki harmónia kiemelt szereppel bír a későbbi egészség megőrzésében. A test és a lélek ugyanis egymástól elválaszthatatlanul működnek. Ha frusztrált, stresszes vagy, és nem tudod egy pillanatra sem kifújni magad, az előbb vagy utóbb biztosan megmutatja egészségügyi hátulütőit. Mi sem jobb példa erre, mint az, hogy a folyamatosan jelen levő feszültség nagymértékben csökkenti az immunrendszer működésének hatékonyságát.

Érdemes otthon kialakítani egy olyan helyiséget, ahol saját magaddal tudsz foglalkozni, ahol elbújhatsz kicsit a saját világodba. Ha ez nem lehetséges, akkor legalább zárd néha magadra a fürdőszoba ajtaját, és tarts egy szépségestet. A forró fürdő, az illatos kencék és a mellette hallgatott zene, vagy éppen kedvenc sorozatod a tableten ideális választásnak bizonyul ahhoz, hogy kicsit kikapcsolódj. Persze ehhez az is szükséges, hogy családod támogasson ebben. Ha ugyanis nincs, aki lefoglalja a gyerekeket, akkor lőttek a programnak.

Ennél kicsit nagyobb volumenű dologra gondoltál? Aktuális élethelyzeted és persze a pandémia alakulásának függvényében akár utazásban is gondolkodhatsz. Hazánk felfedezése akár egynapos kiránduláson belül is megoldható. Ha nem az ország másik szegletében található úti célt nézel ki, akkor a természetben is töltheted időd anélkül, hogy szállást kellene foglalnod. Tény, hogy igen nehéz napjainkban előre tervezni, de álmodozni és majd a leendő szabadabb mozgástér kapcsán programokat kigondolni nincs sohasem túl korán. Nézz körül az interneten, válogass a múzeumok, fürdők vagy sportlétesítmények ajánlatai között!

Persze vannak olyan programok, melyek társsal az igazán élvezetesek. Az énidő fontossága akkor sem veszít jelentőségéből, ha a hozzád közel álló személlyel osztod azt meg. Ha egy hullámhosszon vagytok, akkor önmagad lehetsz, ennél jobb dolgot pedig aligha képzelhetsz el egy párkapcsolatban.