A fogászati kezelések a legritkább esetben irányulnak a saját fog eltávolítására. Tény ugyanakkor, hogy vannak olyan helyzetek, amikor a többi fog épségének érdekében a beteg fog eltávolítása a leginkább praktikus választás. A tapasztalatok szerint a sikertelen gyökérkezelés, vagy például a fogágy-betegség kapcsán jelentkező panaszok miatt szoktak a fogorvosok a húzás mellett dönteni.

 

Az erősen gyulladt fogat akkor távolítják el, ha annak helyreállítására már nincs esély, vagy a páciens maga dönt úgy, hogy inkább a foghúzást választja, és majd később gondoskodik a pótlásról. Ez utóbbi rendkívül fontos, hiszen ilyen módon lehetséges megőrizni a rágóerőt, és persze esztétikai szempontból sem elhanyagolható a dolog – pláne a frontfogaknál.

 

A foghúzás alapesetben nem igényel nagyobb odafigyelést a felkészülés területén. A helyi érzéstelenítésben végzett eljárás rendszerint nem jár fájdalommal, maximum utána érezhető némi kellemetlenség, ami a hagyományos fájdalomcsillapító készítmények valamelyikével kordában tartható. Amennyiben bölcsességfog húzása válik aktuálissá, akkor kicsit hosszabb ideig tarthat maga az eljárás, ez rendszerint a fog dőlésszögétől, elhelyezkedésétől függ. A helyi érzéstelenítés viszont ilyenkor is megoldja a fájdalom kérdését.

 

Foghúzás előtt is érdemes alaposan fogat mosni. A foghúzást követően sem szabad elhanyagolni a szájhigiéniát. A dohányzás és az alkohol fogyasztása mindenképpen kerülendőek, mint ahogyan a tejtermékeket is célszerű mellőzni. A nehéz fizikai munkát végzőknek egy-két nap szünet javasolt a kivérzés megelőzésének érdekében. A seb öblögetése és szívogatása helyett a kímélő, könnyen rágható ételek javasoltak.

 

A szakemberek rendszeresen felhívják arra is a figyelmet, hogy amit az érintett terület meggyógyult, érdemes a fogpótlási lehetőségekről informálódni. A fogsor egésze határozza meg ugyanis azt, hogy milyen rágóerővel rendelkezünk, esztétikailag milyen a fogazat, és milyen hatással vannak egymásra a fogsor elemei. A csontvesztés elkerülésének érdekében lényeges a megfelelő fogpótlás választása. A híd több fog hiányának áthidalására szolgál, de a korszerű fogászati implantátum is nagy népszerűségnek örvend.

 

Az implantátum egyébként akkor is remek döntés, ha a kivehető fogsor helyett szeretnénk valami stabilabb megoldásra váltani. Ilyenkor a megfelelő helyekre beültetett implantátumok biztosítják a teljes fogsor számára a stabil rögzítést.