Fogyni és formásodni szeretnél? Elérkezettnek látod az időt arra, hogy végre belevágj az életmódváltásba? Sokan gondolnak így az idei évre, ám sajnos a tényleges cselekvésig már kevesebben jutnak el. A fogyókúra fejben dől el- szokták mondani, és ez valóban így van. Amíg nincs elegendő motivációd a változtatáshoz, addig valószínűleg továbbra is régi szokásaidat választod majd. Ha azonban semmin nem változtatsz, akkor nem is fog semmi másként működni életedben. Igaz ez a testsúly és az egészségi állapot kérdésére is.

Tényleg traumák szükségesek a döntéshez?

Azok az emberek, akik nehezen hoznak meg döntéseket, és külső szemmel akár akaratgyengének is tűnhetnek, gyakran csak egy trauma hatására jutnak el a tényleges változtatásig. S hogy maradjunk az említett súlyfeleslegnél, néha bizony a szervezet már komoly jelekkel mutatja meg, hogy valami bizony nem működik megfelelően. Ez főként a jelentős túlsúllyal rendelkezők esetében igaz. Nem véletlen nevezik a magas vérnyomást „csendes gyilkosnak”, hiszen gyakran nem is jelez, de fokozatosan károsítja a szív-és érrendszert. Egy kiugró érték, vagy az inzulinrezisztencia tünetei azonnal felhívják az egyén figyelmét arra, hogy ha nem változtatsz, annak bizony egészséged és egész életminőséged láthatja kárát. De miért várnád meg, míg ilyen problémákkal szembesülsz? A mérleg nem az ellenséged. Állj rá, számold ki az online elérhető kalkulátorok egyikével BMI indexed, és a tények valószínűleg sokkolnak majd.

Cselekedj most!

A fogyókúra fejben dől el. Az viszont, hogy mennyire lesz eredményes, tényleges cselekvéseidtől függ. Félre a süteményekkel, a csokoládékkal és a nassolnivalókkal, helyettük válassz zöldséget és gyümölcsöt. A magvak is remek döntésnek bizonyulnak akkor, ha nassolni támadna kedved. S hogy mi a helyzet a mindennapi étkezésekkel? Azt talán felesleges is mondani, hogy a finomított szénhidrátok és a cukor helyett más alternatívákat célszerű választanod majd. Mielőtt azonban azt hinnéd, hogy innentől csak lemondásokból áll majd az életed, inkább tekints úgy erre, mint egy izgalmas utazásra. Ismerkedj meg új alapanyagokkal és fűszerekkel, és meglátod, a gasztronómia még sok újdonságot tartogat akkor is, ha célod a súlycsökkentés.

Mozogj és igyál eleget!

A titok valóban csak ennyi. Fontos, hogy a megfelelő minőségű forrásból vidd be a fehérjéket, szénhidrátokat és zsírokat. Ezek mindegyikére szüksége van szervezetednek, így ne hagyj fel egyik fogyasztásával sem. A szénhidrát nem ördögtől való, de a tészta és a galuska helyett válassz hajdinát, bulgurt, zabkorpát, vagy például fekete rizst. Ne feledkezz meg a fizikai aktivitásról sem, ez ugyanis hozzájárulhat ahhoz, hogy bőröd követni tudja a fogyás ütemét, és egyúttal jól érezd magad. A napi három liter víz elengedhetetlen, de a gyógyteák se maradjanak el, melyek ráadásul a súlyvesztést is előmozdíthatják. Bár a fogyás fejben dől el, de napi szokásaid alakításán múlik az, valóban sikerül-e a vágyott célokat elérned.