Bár sokan nem keresik fel rendszeresen a szemészeti rendelést, az ajánlások szerint 40 év alatt minden második évben, míg 40 felett évente érdemes lenne ellátogatni egy általános szemészeti vizsgálatra. Nézzük, mi történik egy ilyen szűrővizsgálat alkalmával!

Ezt vizsgálják az általános szemészeti vizsgálat során

A mintegy másfél órás ellenőrzés keretében teljeskörűen kerül sor a szem állapotának felmérésére.  Több ok miatt is fontos egy általános szemészeti szűrővizsgálat. A szemek egészségének vizsgálata keretében a következőket mérik fel:

  • a fénytörési hibákat közelre és távolra is 
  • a szemészeti problémákat okozó krónikus megbetegedések (magas vérnyomás, cukorbetegség, szürke- vagy zöldhályog) esetleges meglétét
  • a gyulladások, egyéb szemmel kapcsolatos megbetegedések diagnosztizálására is sor kerülhet
  • munkaalkalmassági vizsgálat vagy szakvélemény alkotás is a szűrővizsgálat keretében történik
  • a vizsgálat során az orvos a szemüveg, kontaktlencse viselésével, a szemcsepp használatával kapcsolatban is tanácsokkal szolgálhat,
  • valamint szó esik az esetleges a látásproblémák műtéti korrekciójának lehetőségeiről is.

Az említett vizsgálatokat speciális műszerekkel és eszközökkel végzik el. Megtörténik például a szaruhártya-görbület mérése, a színlátás- és szemfenék vizsgálat, a szemmozgás vizsgálat és a szemnyomás mérése is sok egyéb más vizsgálat mellett.

A kiterjedt ellenőrzés mintegy másfél óráig tart, bizonyos vizsgálatok elvégzéséhez pedig pupillatágításra is szükség lehet, amely homályos látást okozhat a vizsgálatot követő órákban. Ezért a vezetés nem javasolt, a hazajutást pedig érdemes kísérő segítségével megoldani. 

A rendszeres ellenőrzés fontossága

Láthatjuk, mennyi mindenre kiterjed egy általános szemészeti szűrővizsgálat. A rajtuk való részvétel azonban sajnos még ma sem kap kiemelt figyelmet. A vizsgálatok elvégzéséhez speciális műszerek és szakértelem szükséges, így fontos, hogy jól felszerelt, képzett orvosokat foglalkoztató szemészeti rendelést keressen fel. 

Egy szemészeti szakrendelőben végzett felmérés egy gyors optikai vizsgálatnál sokkal átfogóbb képet tud adni a szem állapotáról. Egy műszeresen jól felszerelt szemészeti központban nem csak az alapmérések valósulnak meg, hanem további komplexebb vizsgálatok, esetleg beavatkozások is megtörténhetnek, ha a szem állapota ezt indokolja.

A szemészeti problémák olyan kellemetlenségeket is okozhatnak, melyre nem is gondolna az ember. Hiszen a látásromlás fejfájáshoz, migrénhez, fáradékonysághoz, figyelemzavarhoz is vezethet. Ugyanakkor a szem állapotának megváltozása jelezhet belgyógyászati megbetegedéseket is, például diabéteszt vagy vérnyomás problémákat, amelyek tovább romolva nagy galibákat okozhatnak a szervezet működésében. Az általános szemészeti szűrővizsgálaton való rendszeres részvétel tehát nemcsak a szem, de a szervezet egészének működése szempontjából kiemelt jelentőségű.

Egy magánrendelőben az általános szemészeti szűrővizsgálat mindegyike egyszerre, egy helyen végezhető el. A szakképzett orvosoknak, diplomás optometristák és a csúcsminőségű készülékek alkalmazásának hála a látással kapcsolatos problémák jó része azonnal felfedezhető és kezelhető is.