A gyermekkorunkban szüleinktől kapott támogatást a legtöbben az évek múlásával igyekszünk meghálálni. Nem egyfajta kötelesség ez, sokkal inkább lelki eredetű megnyilvánulás, amellyel úgy érezzük, tartozunk. A szeretet azonban sok esetben kevésnek bizonyul, és a megfelelő figyelem és türelem is szükségessé válik akkor, ha cél az idős szülők segítése. A tapasztalatok azt mutatják, hogy sokan ez utóbbiakon csúsznak el, s ez akár a szülőkkel való kapcsolatra is rányomhatja bélyegét. Pedig mi sem egyszerűbb ennél, hiszen csak a másik fejével kell kicsit gondolkodni.

Az idős szülők segítése minden korábbinál nagyobb hangsúlyt kapott az elmúlt évben. Oltás ide vagy oda, a vírus valószínűleg még sokáig kockázati tényezőnek számít majd, s ez az idősek esetében fokozottan igaz. Nagyon fontos tehát, hogy a megfelelő támogatásban részesítsük idős rokonainkat. Nézzük, melyek azok a területek, amelyek fokozott odafigyelést igényelnek!

  • Idős szülők segítése: a bevásárlás rendszeresen visszatérő feladat

Ha nem szeretnénk, hogy szüleink a tömegben sorban álljanak, vagy egyáltalán cipekedjenek, akkor a bevásárlást akár heti rendszerességgel érdemes elvégezni helyettük. Ha nincs időd naponta boltba járni, akkor kérd meg, gyűjtsék össze azokat a termékeket, amelyekre az elkövetkező napokban szükségük lesz, s egy ilyen bevásárló listával egyből könnyebb dolgod lesz. Nem ritka, hogy a feledékenység miatt kimaradnak dolgok, ráadásul az igen kedvező áron dolgozó külföldi áruházláncok termékeit sokan nem is ismerik. Segítsünk szüleinknek azzal, hogy hasznos tanácsokkal ellátjuk őket, vagy ha engedik, akkor levesszük vállukról a terhet, és az ésszerűséget szem előtt tartva magunk szerezzük be számukra azokat a termékeket, melyek egy háztartás vezetéséhez megfelelőnek bizonyulnak. Ne feledkezzünk meg arról a lehetőségről sem, hogy étel kiszállítással, vagy saját főztünkkel segítsük őket. Nem igényel nagyobb munkát egy-két személlyel többre főzni, és ha saját ételeidet viszed szüleidhez, annak biztosan nagyon örülnek majd.

  • Csekkbefizetés, receptkiváltás

Sokan azt gondolják, hogy a nyugdíjasoknak semmi dolguk, és így ügyintézéssel sem kell bajlódniuk. A hétköznapokban azonban a postára járás, vagy a receptek kiváltása számukra is feladatként jelentkezik. Segítsük őket azzal, hogy a QR-kóddal rendelkező csekkjeiket online befizetjük, elmegyünk helyettük a postára, valamint szükséges gyógyszereik kiíratását és kiváltását is elintézzük. Ezek hatalmas segítségnek számítanak napjainkban, amikor az aktuálisan érkező vakcinák ellenére is jelen van a vírus mindennapjainkban.

  • Pszichés támogatás, személyes odafigyelés

Ugyan a felsoroltak tényleges segítségnek számítanak, de kevésnek bizonyulnak akkor, ha idős szüleink lelkiállapotáról van szó. Sokan nehezen élik meg a jelenlegi helyzetet, félnek a megbetegedéstől, nem tudják egyéb egészségügyi problémáikat a megfelelő módon kezeltetni, és tartanak a jövőtől. A félelmek felerősödhetnek azzal, hogy ritkán járnak el otthonukból, vagy elővigyázatosságból ezt egyáltalán nem teszik meg. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ilyenkor egy jó beszélgetés is sokat segíthet. A modern technika eszközei közül a telefont biztosan tudják használni, de ha korszerűen gondolkodnak és nyitottak az újdonságokra, akkor 60-70 felett sem okoz gondot akár egy tablet vagy laptop alapszintű használata. Vedd észre, hol, hogyan segíthetsz, hiszen könnyen lehet, hogy nem mernek támogatást kérni idős szüleid.