A boka kétségkívül az egyik legfontosabb része az emberi testnek. Nem csak a lábszárat és a lábfejet kapcsolja össze, de lefelé és felfelé történő mozgásokat is lehetővé tesz. A bokaízületet három csont alkotja: az ugrócsont, a szárkapocscsont és a sípcsont. Amikor a boka komolyabban megsérül, és törés diagnosztizálható, akkor ezek a csontok lehetnek érintettek, akár mind, akár egyesével. Pont attól teszik függővé, mennyire súlyos a probléma, hogy hány csont az érintett a törést illetően. A kezelést és a gyógyulást az is befolyásolja, hogy a bokatörés során történt -e ízületiszalag sérülés is.

A bokatörésnek több oka is lehet. Gyakran eredményezi az, ha valaki magasból esik, ugrik le, ha félrelép, de az autóbalesetek során is sokszor szokott ez lenni a diagnózis. Bokatörésre lehet gondolni akkor, ha a baleset után ezen a részen lüktető fájdalmat érzünk, a boka bedagad, véraláfutásos lesz, és fájdalmas, szinte lehetetlen lesz a járás. Komolyabb törésnél elkerülhetetlen lesz a műtét, ám egyszerűbb esetben elég lehet a járógipsz viselése is a megfelelő rögzítéshez. Több dolog miatt is érdemes lesz bokatörés esetén gyógytornászhoz fordulni, hiszen ő lesz a legmegfelelőbb ember, aki megmondja, milyen mértékben lehet terhelni újra a lábat, és milyen tornával lehet segíteni a gyors és eredményes gyógyulást.

Ezért is segíthet bokatörés után a gyógytorna. Ilyenkor a mozgásterápiának két fő célja szokott lenni. Egyrészről fokozni kell az izomerőt, másrészről pedig a járógipszben beszűkült mozgásterjedelmet is növelni kell. Gyógytorna nélkül komolyabb gondok adódhatnak a gyógyulás során és az utána következő időszakban is. Sokan nem tudják, de a gyógytorna a bokatörés esetében a legtermészetesebb kezelést fogja nyújtani. A járógipsz viselése is gyakran felmerülő kérdéseket szokott felvetni. Ezekre a választ csak olyan helyen kaphatjuk meg, ahol szakemberek segítik a gyógyulást!

A fent található linken egy gyógytornával foglalkozó oldalra lehet eljutni, ahol utána tud bárki olvasni a bokatörés utáni gyógytorna fontosságának, és annak is, hogy mire kell figyelni még a járógipsz viselése alatt. Budapesten 2 rendelőjük is megtalálható már, ahol a gyógytornászok mindig azzal kezdik a kezelést, hogy felmérik a páciensek állapotát. Ilyenkor a korábbi orvosi leletek megtekintése mellett fizikális vizsgálatokra is sor kerül, valamint kikérdezik az embert a panaszairól. A weboldalukon ráadásul egyszerűen lehet is online időpontot kérni, mely után hamarosan keresni fogják önt a rendelőbe dolgozók. A bokánk szinte egész nap használatban van, így egy bokatörés után egyértelműen nem mindegy ez, hogy milyen gyorsan épül fel az ember, és milyen mértékben. Gyógytornával sokat tehetünk magunkért ilyen sérülés esetén is!