Az elmúlt év sokak számára hozott váratlan eseményeket. Nem csak globálisan változtatta meg a járvány gyökeresen az eseményeket, hanem az egyén szintjén is. Az aktuális korlátozó intézkedések, a maszkviselés és a koronavírustól való félelem szinte mindenki életében alkalmazkodást, újragondolást és egyfajta stressz kezelést is szükségessé tett. Ma már kutatások is alátámasztják, hogy a mai kor emberét igencsak megviseli az a betegség, amiről a kezdetekkor még igen keveset tudtunk.

Bizonytalanság és félelem?

Nagyrészt éppen ez a fajta bizonytalanság okozta a lelki egyensúly felborulását sokaknál. Ha még a szakemberek is sokszor értetlenül álltak a vírus természete és az általa okozott egészségi károsodás előtt, akkor hogyan várhatnánk el saját magunktól a helyzet megfelelő kezelését? Ezt a kérdést sokan feltették maguknak a magunk mögött hagyott hónapokban. A szakemberek megfeszített munkatempójának és a korábbi járványügyi eredmények felhasználásának köszönhetően ma már több ismerettel és várhatóan megfelelő vakcinákkal állunk szembe a vírussal.

De vajon milyen hozadéka van mindezeknek? Miért van az, hogy az antidepresszánsok, nyugtatók és feszültségoldók piaca nagymértékben fellendült az elmúlt időszakban? Nem véletlen, hiszen a megbetegedéstől való félelem, a világ különböző pontjairól látott elképesztő, brutális felvételek mind arra hívták fel a figyelmet, hogy bizony nem vagyunk biztonságban. A lelki egyensúly megőrzése egyébként is nehézségekbe ütközhet a munkahelyi, magánéleti stressz miatt, s főleg így van ez akkor, ha ehhez még egy egykor gyógyíthatatlan betegség is társult.

Őrizd meg a lelki egyensúlyt!

A tapasztalatok azt mutatják, hogy mindent még ma sem tudunk a vírusról, és egyelőre csak várjuk, hogy a tényleges átoltottság beváltsa majd a hozzá fűzött reményeket. A gyakorlatban történő betegkezelés és a különféle készítmények bevetése mind közelebb visznek azonban ahhoz, hogy megtudjuk, milyen rejtett veszélyeket tartogat a koronavírus, és hogyan kezelhető a betegség különféle szakaszaiban a leginkább hatékonyan.

A kutatások bizakodásra adnak okot, és mint bebizonyosodott, a maszkviselés sem ördögtől való, sőt, viszonylag rövid idő alatt a mindennapok részévé vált. Gondoltad volna tavaly ilyenkor, hogy így alakul a 2020-as év? Minderre a legtöbben nem számítottunk. Az azonban kiemelt jelentőséggel bír, hogy miként vagyunk képesek alkalmazkodni, és a megváltozott körülmények ellenére is kihozni a maximumot a dolgokból.

A lelki egyensúly megőrzésének érdekében az oly fontos énidőre is érdemes figyelmet fordítani. Foglalkozz magaddal, testi egészséged megőrzésével, törekedj az egészséges táplálkozásra, és ugyanakkor szánj időt olyan tevékenységekre, melyek örömmel töltenek el. Ez a fajta hozzáállás hozhatja meg azt a lelki harmóniát, mely immunrendszered is erősebbé varázsolja. Az anyagi biztonság megteremtéséért pedig most sem késő tenni. A több lábon állás napjainkban minden korábbinál nagyobb jelentőséggel bír.