A népbetegségnek számító magas vérnyomás nem csak az időseket érinti. Már a középkorúak, sőt, a fiatalabbak körében is előfordul, s gyógyszeres kezelésre szorul. A tapasztalatok szerint gyakran egy-egy véletlen folytán, valamilyen kivizsgálás során derül fény arra, hogy a páciens értékei magasabbak a kelleténél. Extrém magas értékek esetében előfordulhat, hogy orrvérzés hívja fel a figyelmet a problémára.

A vérnyomásmérő életet menthet!

Ez utóbbival nagyon óvatosnak kell lenni, ugyanis könnyen lehet, hogy nem áll el magától és azonnali orvosi beavatkozást tesz szükségessé. A magas vérnyomást nem véletlen hívják „csendes gyilkosnak”, ugyanis legtöbben nem érzékelik annak jeleit. Korántsem biztos, hogy együtt jár fejfájással vagy szédüléssel, bár ezek a tünetek számítanak a leggyakoribbnak. Érdemes otthonra vérnyomásmérő készüléket beszerezni, amelynek segítségével napi szinten ellenőrizheted értékeidet. A vérnyomásnapló vezetése a szív-és érrendszeri gondokkal küzdők számára rendkívül hasznos. Nem csupán az aktuális állapotról ad tájékoztatást, hanem a feljegyzett értékekből a kezelőorvos is informálódhat.

Cél a gyógyszeres beállítás

S hogy mi tehetsz, ha rendszeresen magasak értékeid? A 120/80-as érték tökéletesnek mondható, de 140/90 fölött már mindenképpen fontos a szakember felkeresése. Innen már csak egy lépés, hogy még magasabbra ugorjon a vérnyomás, ami akár az életet is kockáztathatja. A magas vérnyomás az infarktus és a stroke komoly kockázati tényezőjének számít. A gyógyszeres kezeléssel beállíthatóak a normál értékek, ezzel a szervezet további károsodását megelőzve.

Tény ugyanis, hogy sajnos a magas vérnyomás károsítja a veséket, a szívet, és maga után vonhat életveszélyes szituációkat is. Az érintetteknél akár kórházi tartózkodás is szükségessé válhat ahhoz, hogy a szakorvosok megtalálják a megfelelő gyógyszereket. A gyakorlatban általában több készítmény kerül alkalmazásra, melyek együttesen hozzák meg a várt hatást. Könnyen lehet, hogy hetekbe telik, míg a valóban hatékony készítményre rábukkan a kezelőorvos. Ami valakinél hatásos, az másnál talán nem. Érdemes azonban tudnod, hogy a kórházi tartózkodás nem feltétlenül szükséges. Amennyiben egyéb panaszod nincsen, akkor járóbeteg-ellátás keretein belül is megtörténhet a gyógyszerbeállítás.

Természetes megoldások magas vérnyomás ellen

A magas vérnyomás gyakran társul súlyfelesleggel, de a genetika is szerepet játszhat annak kialakulásában. A természetes megoldások magas vérnyomás ellen legalább olyan fontosak, mint a gyógyszerszedés. Persze ez utóbbi nem elhanyagolható kezdésnek, s ahogyan életmódváltással is teszel értékeid normalizálásáért, úgy akár csökkenthető is a szedett készítmények mennyisége.

Rendkívül fontos a súlyfelesleg leadása, ez a cél pedig automatikusan maga után hozza az életmódváltást. A testsúlynak megfelelő mozgásforma mellett olyan mikroelemekről sem szabad elfeledkezni, mint az érvédő hatásáról is ismert C-vitamin, vagy például a szív számára hasznos Q10-koenzim. A magas vérnyomás ellen tett erőfeszítéseid általános közérzetedre és állapotodra is jótékony hatással lesznek.