Napjainkban egyre többen küzdenek merevedési zavarral, 60 éves kor felett a férfiak több mint fele érintett lehet. Az étrendünk alapos átgondolása mellett a rendszeres sporttal is sokat tehetünk a helyzet javításáért, de visszatérő probléma esetén mindenképp érdemes orvoshoz fordulni. A merevedési zavar különösen bizonyos életkor felett nem egy „majd elmúlik” típusú probléma, betegséget is jelezhet, nagyon fontos, hogy szakemberrel kivizsgáltassuk a hátterét. Időszakos, tüneti kezelésre a különböző potencianövelők is bevethetőek, de ezek hosszútávon nem helyettesíthetik az orvosi vizsgálatot. A merevedési zavart több módon is lehet kezelni, de érdemes óvakodni a hamisított tablettáktól.

Mit nevezünk merevedési zavarnak?

Merevedési zavar körébe soroljuk mindazokat a hímvesszőt érintő problémákat, amik meggátolják a hímvessző merevségi állapota miatt vagy az aktus elkezdését, vagy annak kielégítő befejeződését. Az erekció zavara minden kapcsolatban zavart okoz, hiszen a mindkét fél számára kielégítő gyakoriságú és minőségű együttlét a harmonikus kapcsolat egyik alapköve. A férfiakban a szokásos teljesítmény akár egyszeri elmaradása is önértékelési gondokhoz vezet, szégyenhez, ami persze nem segít a következő nekirugaszkodás sikerességében. A hölgyek pedig gyakran magukra veszik párjuk problémáit, és titokban azon tűnődnek: „vajon velem van a probléma, nem tart már kívánatosnak a párom? ”

Mit tehetünk?

Fontos, hogy elhallgatás és szégyenkezés helyett, amennyiben a probléma három hónapon túl is fennáll vagy visszatérően jelentkezik, vegyünk részt alapos orvosi kivizsgáláson. Főleg fiatal férfiak körében az erekció zavara lehet lelki eredetű, idősebb életkorban azonban jóval gyakoribb, hogy valamely betegség áll a tünet hátterében. Leggyakrabban szív-és érrendszeri zavarok, anyagcsere betegségek, hormonzavarok diagnózisát állapítja meg a kivizsgálás. Ezek kezelése mellett az életmódunkkal is sokat tehetünk szexuális teljesítményünk fokozásáért: a zsíros ételek, a túlzásba vitt alkoholfogyasztás, de főképp az érszűkületet is okozó a dohányzás együtt és külön-külön is jelentősen megnöveli a probléma előfordulásának gyakoriságát. Amennyiben a tünetek időszakos jellegűek, esetiek, alkalmazzunk stresszoldó technikákat, (meditáció, jóga) mozogjunk sokat, de eseti jelleggel megpróbálhatunk potencianövelő szerek segítségével is „formába” jönni.

Potencianövelés: természetesen és mesterségesen

Mielőtt gyógyszerért nyúlunk, érdemes a finomabb, természetesebb módszerekkel próbálkozni: bizonyos ételek jótékonyan hatnak a férfiasság működésére, mint pl. a mandula, a fahéj, a ginzeng, a gyömbér. Vannak már kifejezetten férfiak számára kifejlesztett potencianövelő tornák, a siker érdekében a gyakorlatokat hetente legalább kétszer-háromszor otthon is érdemes elvégezni. Ha pedig végképp minden kötél szakad, vásárolhatunk kifejezetten a célra kifejlesztett készítményt is: rengeteg termék elérhető ma már. Vehetünk kizárólag természetes összetevőket tartalmazó szájon át bevehető tablettákat, vízben oldódó porokat, krémeket, de péniszpumpával is próbálkozhatunk a vágyott együttlét sikeressé tételében. Azonban ne feledjük, hogy mindenképp érdemes alaposan utánajárni a kinézett potencianövelő eredetének: számos illegális készítményt árusítanak Magyarországon, igyekezzünk csak megbízható forrásból származó terméket vásárolni.