A tág pórusok sokak számára okoznak problémát. Teljesen ugyan nem szüntethetjük meg azokat, de a megfelelő készítményekkel és a bőr tisztításával sokat tehetünk az ellen, hogy folyamatosan a fekete pöttyökkel szembesüljünk a tükörbe nézve. De mégis milyen szerepük van a pórusoknak? Hogyan alakulnak ki a mitesszerek, és mit lehet tenni azok ellen? Tarts velünk, és tudj meg mindent a témáról!

A bőr felületén egy olajos réteg található, ami védelmet biztosít számára. Ez a pórusokon keresztül jut oda. Ezek tágulásra képes nyílások, s ennek megfelelően a természetesnél nagyobb tágulás is előfordulhat. Hátterében a túlzott faggyútermelés áll. A pórus egyre tágul, hogy a faggyúnak helyet adjon, ennek levegővel érintkező része pedig a levegő hatására oxidálódik. Ennyi a folyamat, s máris megjelentek azok a fekete mitesszerek, amelyek elsősorban az orron és annak környékén okoznak gondot. Persze egyéni sajátosságoktól függően az arc egyéb területei is érintettek lehetnek. A levegőben levő por, szennyeződések is megülhetnek a pórusokban, ami szintén mitesszerek kialakulásához vezet.

Ugyan a tiszta bőr érdekében nagyon fontos, hogy eltávolítsd a mitesszereket, de ezt bízd szakemberre, vagy végezd a műveletet gumikesztyűben, a higiéniára fokozottan ügyelve. Fontos, hogy ne nyomkodd állandóan az arcod, főleg ne tisztátalan kézzel, hiszen ezzel csak további gyulladásos folyamatokat indíthatsz el. A SzépségCenter szerint felesleges otthon nyomkodni a mitesszereket: a pórusösszehúzó krémek sokkal többet tudnak segíteni.

A tág pórusok elleni küzdelemben a bőrtisztításnak is kiemelt szerep jut. Az arclemosók és sminklemosó habok reggel és este remek választásnak bizonyulnak. Ne feledkezz meg a fényvédelemről sem, hiszen a napsugárzás károsítja a bőr kollagén állományát, aminek hatására a bőr ráncosabb, öregebb lesz, hiszen elveszíti rugalmasságát.

Fontos tisztában lenni azzal, hogy a zsíros bőr esetében is célszerű hangsúlyt helyezni a hidratálásra. Ha túlzottan kiszárítjuk ugyanis a bőrt a különféle, nem megfelelően megválasztott készítményekkel, akkor ismételten csak fokozott faggyútermelésre ösztönözzük azt. A szérumok, gélek, könnyű emulziók között azok is megtalálhatják számításukat, akik tág pórusokkal rendelkeznek. A pattanásos bőr kiváló ellenszerének számítanak a teafaolajos készítmények, melyeket akár napi rendszerességgel érdemes használni.