Magabiztosság. A szó hallatán sokan azonnal arra a megfoghatatlan jelenségre asszociálunk, amit másokon megérzünk, de saját magunk kapcsán csak nehezen tudjuk megvalósítani. Sokan vannak, akik akár egy életen át küzdenek önbizalomhiányukkal, mely egész életminőségükre rányomja bélyegét.

Nem csak külsőségekről szól!

Azt sem állíthatjuk egyértelműen, hogy a tökéletesnek látott külső egyet jelent a magabiztossággal. Hány olyan emberrel találkoztunk már életünkben, akik vonzó külsejük ellenére is önbizalomhiánnyal harcoltak nap mint nap! Ebből is nyilvánvalóan látszik, hogy az önbizalom növelés titka nem merül ki az igényes külső jegyekben, sokkal inkább rejlik mélyebben az.

Nehéz szabadulni a rossz gondolatoktól

A megélt tapasztalatok, a korábban átélt események mind-mind hatással vannak személyiségünkre. Néha egy-egy évtizedekkel ezelőtt elhangzott mondat annyira bele tud ragadni elménkbe, hogy attól nem sikerül megszabadulni egészen a mai napig. A tükörben látott kép gyakran nem azonos az énképpel, s ebből fakadóan étkezési és testképzavarok alakulhatnak ki. S még ha elégedett is vagy külsőddel, akkor is előfordulhat, hogy kisebbségi komplexussal küzdesz, nem érzed elég jónak magad, vagy folyton másokhoz hasonlítgatod teljesítményed. Ez azonban a legrosszabb, amit saját pszichés egyensúlyod ellen tehetsz.

Az önbizalomnövelés titkai az érett gondolkodásban rejlenek

Vannak későn érő típusok, és bizony sokszor csak az évek múlásával és a bölcsebbé válással jövünk rá arra, hogy tulajdonképpen nincsen semmi okunk az önbizalomhiányra. Nem ritka az sem, hogy a választott pálya, munkakör követeli meg tőlünk, hogy átlépjünk saját korlátainkon. Az önbizalom növelés titkai tehát nagyrészt belső munkát tesznek szükségessé. Persze az sem elhanyagolható, hogy mennyire elégedetten pillantunk a tükörbe. Saját példájukon talán sokan megtapasztalhattuk, hogy egy jó smink, egy csinos szabással készült ruha, az igényes frizura csodákra képesek. Nem csak a nők körében igaz ez, hanem a férfiaknál is.

Ma már nem tehetünk a két nem között különbséget, hiszen a karrier és az ügyintézés kapcsán egyaránt megkövetelt a nőktől is a magabiztos fellépés. Egészen másként állnak hozzá az emberhez, ha önbizalommal lép be egy helyiségbe, vagy megszólalásával sugallja azt, hogy tisztában van saját magával. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a kiegyensúlyozottság a magabiztosságban is megmutatkozik. Ha jól érzed magad a bőrödben, elégedett vagy életeddel, vagy ha nem is, de aktívan teszel a változások érdekében, akkor ez biztosan meglátszik önbizalmadon is.

Az önbizalom növelés titkainak megismerése nem csak a munka és az önérvényesítés kapcsán fontos, hanem bizony a magánélettel összefüggésben is. Mindegy, hogy még keresed az igazit, vagy már évek óta párkapcsolatban élsz, a magabiztosság vonzó a másik nem számára. Saját magaddal zajló belső munkán múlik nagyrészt az, hogy sikerül-e rátalálnod arra a személyre, aki igazán vagy, s ez által önazonosságod önbizalommal telivé válik-e.