A keleti gyógymódok mind többek körében népszerűek, hiszen mellékhatások nélkül segíthetnek a test optimális működését helyreállítani. Tipikusan ilyennek számít a Shiatsu masszázs, mely több évtizedes múltra tekint vissza. Az 1960-as években preventív és kiegészítő terápiás módszerként ismerte el a Japán Egészségügyi Minisztérium.

A shiatsu kezelés célja „a test különböző rendszereinek összehangolása, és az energiaáramlás serkentése a meridiánokban” (forrás: bbshiatsu.com). A betegségek rendszerint az energia áramlásában keletkezett blokkokra vezethetőek vissza, s a keleti gyógymódok rendszerint ezeket a blokkokat igyekeznek oldani. Ennek megfelelően a Shiatsu masszás kitűnő választásnak bizonyul a stressz oldására. A mindennapokban jelen levő feszültséget senkinek sem kell bemutatni, viszont annak kezelését eltérő mértékben vagyunk képesek megoldani. Ha nem sikerül, akkor akár fizikai tünetek formájában is jelentkezhet a lelki kiegyensúlyozatlanság.

Test és lélek komplex egészként működik, és a Shiatsu masszázs is igyekszik efféleként közelíteni hozzá. A kimerültség ellen is hatékonyan bevethető, de az ellazulásban és a sokak számára problémát jelentő elengedési folyamatokban is lehet számítani a módszerre. A szervezet öngyógyító képességeinek beindulása a fájdalmak és a gyulladások csökkenésével jár együtt. Amit tehát elvárhatunk a Shiatsutól, az az önmagunkhoz való visszatalálás és egyfajta jobb életminőség megtapasztalása.

A téma kapcsán figyelmet érdemel az úgynevezett Anma masszázs is. Ez a hagyományos japán masszázsterápia szintén a meridiánokkal dolgozik, de az akupresszúrás nyomópontok, valamint a jin és jang elmélete is központi szerephez jut a masszázs kapcsán. A csontok és az ízületek korrekciója hazánkban is ismert, s a japán csontkovácsolástól joggal várhatjuk el a fájdalmak csillapítását.

Tudtad, hogy a shiatsu kifejezés jelentése „ujj nyomás”-ként fordítható? Nem véletlen, hiszen az anatómia, a fiziológia ismeretei egyaránt kiemelt jelentőséggel bírnak a keleti gyógymód alkalmazásában. Ehhez társulnak a pszichológiai ismeretek, melyek tovább növelik az ellazulást és a feszültség oldását. A nyugati orvostudomány eredményeit érdemes a keleti gyógymódokkal kombinálni. Meglepően jó eredmények érhetőek el, ráadásul a mentális egészség is megvalósítható ilyen módon.