A 2020-as év sokak számára rengeteg feszültséget hozott. Elég, ha csak a világjárvánnyal járó félelmekről és életmódbeli változásokról van szó, és máris a feszültség jut eszünkbe. Ugyanakkor az élet egyéb szegmensei is okozhatnak a mindennapokban állandóan jelen levő stresszt. A baj az az egésszel, hogy jelentősen rányomja a bélyegét az életminőségre. Legyen szó a munkahelyi hajtásról vagy a magánéleti problémákról, a feszültség testre és lélekre gyakorolt hatása a legtöbbek számára nem ismeretlen.

Hogyan küzdjünk meg mindezzel? Milyen megoldások léteznek arra, hogy az oly sokak által vágyott lelki kiegyensúlyozottságot sikerüljön elérni? A stresszoldás természetes módon is lehetséges, mindössze gondolkodásmódbeli változás és új szokások beiktatása szükséges a mindennapokba.

Gyógynövényekkel a nyugalomért

A stresszoldás természetes módon elsősorban gyógynövények alkalmazásával lehetséges. Valószínűleg hallottál már a macskagyökérről, az orbáncfűről, melyek számos, gyógyszertárban is kapható, elalvást könnyítő készítmény alapanyagainak számítanak. Nem véletlen, hiszen a macskagyökér nyugtató és szorongást oldó hatással rendelkezik. Szorongásos állapotokban is kitűnő szolgálatot tesz, ráadásul a szívet szintén nyugtatja.

Az orbáncfű depressziós tünetek esetén is bizonyított már, de hangulatjavítóként és stresszoldóként is ismert. Így van ez a komló esetében is, amelyet akár macskagyökérrel kombinálva is használhatsz. A ginzeng nem csupán a koncentrálóképesség növelésére, vagy s szervezet öngyógyító folyamatainak beindítására alkalmas, hanem nyugtat, és kiegyenlítő hatással bír. Levendula, kamilla, citromfű– sokáig sorolhatnánk a természet azon adományait, melyekkel a stresszoldás megvalósítható. Arra mindenképpen figyelj, hogy szálas gyógytea formájában szerezd be az alapanyagokat, ezek ugyanis sokszoros hatékonysággal alkalmazhatóak filteres változataikkal szemben.

Gondold újra!

Számos olyan történés adódik a mindennapokban, amelyek felbosszantanak. A buta emberek, a nehéz felfogás, a felesleges magyarázkodás, vagy az indokolatlan bántás mind ide tartozhatnak. Ugyanakkor megfontolandó, hogy érdemes-e felhúznod magad mindenen. Gondold újra preferenciáid. Valóban fontos lesz egy-két hét múlva az, amin most bosszankodsz? Ha nagy valószínűséggel nem, akkor teljesen felesleges saját szervezetednek, mentális egészségednek ártani ilyen módon.

Hasonló gondolkodási minta lehet az is, hogy megfontolod, tehetsz-e bármit a stresszes szituáció megszüntetésének érdekében. Van-e bármi, amivel aktívan véget vethetsz neki? Nincs? Akkor miért mérgeznéd saját magad a feszültséggel?A stresszkezelés természetes módon, a világhoz való hozzáállásod újragondolásával is lehetséges. A kulcs mindig saját kezedben van, erről ne feledkezz meg!

Mozgás, olvasás, kreativitás

Ezek mind olyan elfoglaltságok, melyek természetes módon oldják a feszültséget. Azt viszont neked kell megtalálnod, hogy melyik válik be igazán nálad. Ne feledkezz meg arról sem, hogy ápold a számodra lényeges emberi kapcsolatokat, hiszen a szeretetteljes magánéleti légkör az, ami felül tudja írni a mindennapi feszültséget és a vele járó rossz idegállapotot.