Szépen kidolgozott izmok, zsírpárnák nélkül. Mindenki erre vágyik, de kezdőként, vagy súlyfelesleggel küzdve a megvalósítás bizony nem olyan egyszerű. Sőt! A szálkásítás már megkövetel egyfajta alapot. A folyamat során ugyanis csak onnan lehet ugyanis a maradék zsírt lepucolni, ahol alatta már izmok vannak. Nem mindegy tehát, hogy milyen ütemben fogysz, miként éred el céljaid, hogyan változtatod meg az étkezéssel és a mozgással összefüggő szokásaid.

Elsőként tisztázzuk, mit jelent a szálkásítás. Ez a folyamat nem egyenlő a karcsúság megteremtésével. Míg a karcsú test 9-12% zsírt tartalmaz, addig a szálkásítás során ez az érték 4-7% környékén mozog. A szálkásítás lényege, hogy a zsírégetés mellett megtartsd az izomtömegedet. Nem másról van tehát szó, mint arról, hogy az izmok feletti zsírrétegtől is megszabadulsz. Ez nem könnyű feladat. Ha jelentős súlyfelesleggel indultál neki az életmódváltásnak, akkor biztosan tudod, hogy kezdetben olvadnak le a kilók, és ez az eredményesség visz előrébb az úton. Idővel azonban lassul a fogyás üteme, s az sem mindegy, mennyire intenzíven mozogsz.

A bevitt kalória és az elégetett mennyisége mellett sem mehetünk el, ugyanis a zsírraktárak felhasználása éppen ettől a deficittől függ. Az izmok megőrzése olyan további cél, amiért főként az étkezéssel és a megfelelő edzésformával tehetsz. A szálkásítás során már nem mindegy, honnan megy le a zsír, hiszen ha heti fél kg-nál nagyobb fogyást érsz el, akkor az már izomból megy le. Egyfajta egyensúlyi állapot megteremtése a cél, amikor a zsírraktárak csökkenthetőek, de az izomvesztés megelőzhető.

Általános recept nincs a sikerre, s ez az anyagcsere működésétől is függ. A napi 500 kalóriás deficit mellett maximum 20-30 gramm zsír fogyasztása javasolt, és a fehérjében gazdag táplálkozás is kiemelt jelentőséggel bír. Fontos azonban tudnod, hogy a szénhidrátok sem ördögtől valóak, ugyanis üzemanyagként szolgálnak a test és az agy számára. A kedvenc fehérje shake-ed fogyasztása jó alternatíva lehet az édesség iránti vágy csillapítására. Ne feledd, nem mindegy, milyen célokat szeretnél elérni. A versenyre történő felkészülés messze más, mint az a szálkásító folyamat, amit akár hosszú távon is tarthatónak vélsz mindennapjaidban.