Gondot jelent otthonodban a felfordulás? Nehezen férsz el a szekrényekben? Nem találod a különféle holmikat? A szelektálás a lakásban az újév kapcsán különösen fontos lehet, hiszen korántsem mindegy, milyen környezetben töltjük mindennapjainkat. Még ha nem is vagy olyan szerencsés, hogy home office keretein belül dolgozhatsz, akkor is célszerű újragondolnod az otthoni környezeted.

Akár néhány nap is elegendő lehet!

Az évek során rengeteg olyan felesleges holmi halmozódik fel, melyeket rendszerint elrejtünk valamelyik szekrény mélyére, s innentől fogva évekig ott is marad az. Vannak, akik a nosztalgikus érzések miatt ragaszkodnak tárgyakhoz, ruhadarabokhoz, mások egyszerűen időhiány miatt halmozzák a szükségtelen darabokat. Pedig akár két-három nap alatt átválogathatnád a szekrényeket, ezzel rengeteg helyet felszabadítva.

Szelektálás a lakásban: cél a pszichés egyensúly

Érdemes tudnod, hogy közvetlen környezeted hatással van lelkiállapotodra is. Bár a zseni tényleg átláthatja a káoszt, de a legtöbben a rendezett környezetben jobban érezzük magunkat és pszichésen is megnyugvást jelent az számunkra. Ahhoz azonban, hogy okosan rendszerezz, helyre van szükséged. Miért tartogatnád azokat a ruhákat, melyek már évek óta nem voltak rajtad? A használhatatlan és valószínűleg soha meg nem javítandó készülékeknek az elektronikai hulladékgyűjtőkben van a helyük. Talán meglepő lesz, de nagyon sok szeméttel is találkozhatsz majd a lomtalanítás során. Elő a kukazsákokkal, és szabadulj meg ezektől!

Haladj szekrényről-szekrényre!

A szelektálás a lakásban kétségkívül nagy feladat, de ha nem mindent egyszerre akarsz csinálni, akkor jelentősen megkönnyítheted teendőid. Haladj helyiségről-helyiségre, és mindig csak egy területtel igyekezz leszámolni. Szekrényt szekrény kövessen. Más a helyzet azonban, ha ruhatáradról van szó. Ilyenkor érdemes mindent egy helyre halmozni, és kíméletlenül elköszönni azoktól a ruháktól, melyeket évek óta nem használtál, nem tetszenek, vagy egyszerűen negatív érzések, emlékek kötődnek azokhoz. Ha nagyon nosztalgikus vagy, akkor egyetlen dobozt nevezz ki arra a célra, hogy abba a szívedhez nőtt darabokat elhelyezd és megőrizd. Ami belefér, belefér, ami nem, az nem.

Fontos a meggondolt vásárlás

A szelektálás a lakásban természetesen a takarítást is maga után vonja. A tiszta, friss illatú felületek és a rendezettség egyfajta belső nyugalmat is jelentenek majd számodra. Ne maradjanak el az olyan helyiségek sem, mint a konyha vagy a fürdőszoba. A lejárt termékeknek a kukában a helyük, hiszen korántsem mindegy, hogy mit kensz a bőrödre, vagy fogyasztasz el. A hűtőben biztosan találsz majd olyan élelmiszereket, melyek már rég nem oda valók. Ezek arra is felhívhatják figyelmed, hogy vásárlási szokásaidon változtass, és ne kerüljön étel többé a szemétbe.

A szelektálás a lakásban kitűnő választás azokra a napokra, amikor otthon vagy, és aktívan töltenéd idődet. A végeredmény pedig magáért beszél majd.