A szürkehályog műtét manapság már rutin műtétnek számít. A legmodernebb lézeres technológiával történik, ultrahangos eljárással.

A szemlencse belső megkeményedett részeit folyósítják el az ultrahang segítségével, ezt egy pár milliméteres nyíláson át leszívják, és helyébe ugyanezen nyíláson keresztül egy összehajtott műlencsét ültetnek be.

A szürkehályog műtét célja a szem normális törőerejének helyreállítása, ezáltal éles látás távolra, bizonyos lencsékkel közelre is.

Az egész folyamat általában nem tart tovább 15 percnél, fájdalommentes, altatásra nincs szükség. Az injekciós érzéstelenítés is kiváltható szemcseppel a műtét előtt. A pár milliméteres vágás magától összetapad, nem kell varrni.

Hogyan készüljön a szürkehályog műtétre?

Egy szürkehályog kezelés előtt mindig részletes szemészeti vizsgálatokra van szükség. Leírjuk a legfontosabb lépéseket!

1.      A műtétet egy mindenre kiterjedő vizsgálat előzi meg

A vizsgálatot végző intézmények kérni szokták, hogy hozza magával TAJ kártyáját, aktuálisan viselt szemüvege, kontaktlencséje paramétereit, korábbi szemészeti leleteit.

Fontosak lehetnek belgyógyászati és egyéb leletek, zárójelentések is a vizsgálatot megelőző 3 évre visszamenőleg, valamint jelenleg szedett gyógyszereinek listája.

2.      Kontaktlencsét két hétig ne!

A vizsgálat előtti két hétben már ne viseljen kontaktlencsét, egyrészt, mert fertőzésveszély áll fenn, másrészt, mert a lencsék benyomatot képeznek a szaruhártyán, így a mérési eredmények torzulhatnak.

3.      A megfelelő szemlencse kiválasztása

A választás elsődleges szempontja általában az anyagi helyzetünk, de legalább ilyen fontos mérlegelni jelenlegi élethelyzetünket, foglalkozásunkat is a beültetendő szemlencse kiválasztásakor.

Hiszen bizonyos foglalkozásokhoz strapabíróbb lencsék szükségesek, de vannak, melyekhez tökéletes lehet a költségkímélőbb verzió is. Ha úgy dönt, hogy műtétje után nem szeretne szemüveget viselni, akkor mindenképpen drágább – vagyis jobb minőségű – lencsét válasszon.

4.      Ha tud, érkezzen kísérővel

A műtétet megelőző vizsgálaton pupillatágító szemcseppet kap, melynek hatására látása néhány órára átmenetileg homályossá válhat, szeme pedig fényérzékeny lesz, ezért is fontos, hogy ha tud, érkezzen kísérővel.

Elengedhetetlen lehet egy kísérő, segítő személy jelenléte a műtét utánra is. Habár a beavatkozást követően szabadon mozoghat, sétálhat, mindenképp biztonságot jelenthet valaki ebben a helyzetben, aki hazaviszi, és érzelmi támogatást is nyújt, valamint leveszi válláról a bevásárlás, a házimunka terheit.

A műtétet követően ugyanis kerülni kell a fizikai igénybevételt, nem szabad hajolni, úszni és óvakodni kell a portól is. A teljes gyógyulás általában egy hónap alatt szokott lezajlani, fontos, hogy e periódusban végig nagyon vigyázzon magára és a műtött szemére, szemeire.

5.      Kerülje a sminket és a kávét

Hölgyek esetében lényeges kiemelni, hogy a smink nem való sem a szürkehályog műtétre, sem pedig az azt megelőző vizsgálatra.

Közvetlenül a műtét előtt kerülendő a kávé-, és alkoholos italok fogyasztása, mindaz, ami megzavarhatja a szervezet normális működését. Egy könnyű reggeli még belefér.

6.      Életmódján nem kell változtatnia

A műtétet megelőző napokban életmódján nem kell változtatnia, rendszeresen szedett gyógyszereit is ugyanúgy szedheti, mint korábban.

Lehetőség szerint pihenjen, kapcsolódjon ki, hogy a műtétre kipihenten, feltöltődve érkezhessen.