A téli hónapok és az átmeneti időszak szinte természetes velejárója a torokfájás. A kínzó tünetek gyakran nem jelentenek egyet a munkából való kimaradással és jobb esetben a néhány napig tartó ágynyugalommal. Sokan vannak azonban, akik a fájdalmak ellenére is igyekeznek eleget tenni napi feladataiknak, ezzel akár a gyógyulás folyamatát is elnyújtva. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az aktuális maszkviselési kötelezettségnek köszönhetően kevésbé terjednek a vírusok és baktériumok, de a megfázás ellen bizony a maszk sem véd.

Az antibiotikumok a bakteriális fertőzések esetében tuti befutónak számítanak, de a mellékhatások miatt egyre többen szeretnének természetes úton megszabadulni a fájdalmaktól. Ugyan a recept nélkül kapható forró italporok és szopogató tabletták minden házi patikában helyet kapnak, de érdemes ezeken túl is bevetni a természet patikáját a mihamarabbi gyógyulást megcélozva.

Méhészeti termékek: ha a torokfájás ellen házilag tennél

A méhészeti termékek nem csak immunerősítésre bizonyulnak ideális választásnak, hanem akkor is, ha a torokfájástól szeretnél megszabadulni. A jól ismert mézes tea mellett a virágpor, a propolisz tinktúra is garantáltan beváltják a hozzájuk fűzött reményeket. Ez utóbbi akár a tüszős-mandulagyulladás ellenszere is lehet. Talán már Te is megtapasztaltad, milyen az, amikor nem segítenek az antibiotikumok, és az akár több hétig tartó kísérletezgetés és kúrák után már akár gyomorpanaszok, vagy nőgyógyászati gondok is felmerülhetnek. A természetes hatóanyagoknak ilyen mellékhatásaik biztosan nincsenek.

Torokfájás ellen házilag: superfood-ok és szálas gyógyteák

S hogy mit érdemes még bevetni a jobb közérzet érdekében? Hallottál már az Echinacea cseppekről? Az immunrendszert azonnal felturbózó hatóanyag mindig jól jön, ha van otthon. Megelőzésre elegendő kevesebb belőle, viszont tünetek esetén indíts a betegtájékoztatón megtalálható, nagyobb mennyiséggel. Hasonlóképpen jó választásnak bizonyulnak az olyan superfood-ok, mint például a maca por, a búzafű por, vagy például a szálas gyógyteák. Ez utóbbiak egyébként is jó szolgálatot tesznek torokfájás esetén. Nem véletlen hangsúlyozzák a szakemberek a bőséges folyadékfogyasztás szükségességét. Ennek köszönhetően ugyanis nem szárad ki a torok, és a folyadék segíti az esetlegesen letapadt váladék távozását is.

S ha már a teázás került szóba, akkor a citrom jótékony hatásai mellett sem mehetünk el. Fogyaszd akár vízzel keverve, de teád remek kiegészítője is lehet. Ne feledkezz meg a friss zöldségekről és gyümölcsökről sem, s egy jó húsleves is csodákat tehet ágynyugalommal társítva. Ha néhány nap múlva nem javul az állapotod, vagy esetleg rosszabb lesz, akkor érdemes felkeresned orvosod az aktuálisan egyeztetett elérhetőségen.