Az újév sokak számára egyet jelent a fogadalmakkal. Alapvetően nem biztos, hogy egy előre kiszámolt naphoz szükséges kötni a változásokat, de ha ez így valakinek segítséget jelent, akkor miért ne? Ugyanakkor nagyon fontos, hogy az újévi fogadalmak magukban hordozzák a belső eltökéltséget is. Ha semmin nem változtatsz, semmi nem fog változni- szokták mondani. Ebben valóban van igazság, ezért érdemes átgondolni, miként fejlődhetnél, válhatnál többé – akár étkezéseddel összefüggésben.

Étkezés többféle szerepben

A táplálkozás nem csupán a szükséges kalóriák biztosításáról szól. Gasztronómiai és társasági élményt látunk benne, és a mai kor embere gyakran menekülésként is használja azt. Az odafigyelés azonban kiemelt jelentőséggel bír, hiszen a nem megfelelő étkezési szokások elsőként testsúlyunkon, majd azt követően egészségi állapotunkon mutatja meg negatív hátulütőit.

Cseréld le az alapanyagokat!

A magyar konyha nem éppen egészséges mivoltáról híres, ám az alapanyagok lecserélésével, a megszokott elkészítési módszerek újragondolásával már rengeteg kalóriát megspórolhatunk. A baj ugyanis azzal van, hogy a mai kor embere sokkal több kalóriát visz be szervezetébe, mint amennyire ténylegesen szüksége lenne. Főleg akkor, ha az ülő munkavégzés és a rendszeres testmozgás hiánya találkoznak. Alapvetően tehát elmondható, hogy az étkezési szokások átalakítása egyfajta életmódváltás kezdete.

Cél az egészség megőrzése!

De miért is van erre szükség? Miért nem jó hetente többször pörköltet és nokedlit vacsorázni? Azzal ma már a legtöbben tisztában vannak, hogy a húsfogyasztás csökkentése jótékony hatással van a közérzetre, az általános egészségi állapotra és persze a kilók alakulására. A köretekkel érdemes nagyon óvatosan bánni, ugyanis a tésztafélék, a burgonya, a fehér rizs és társaik gyakran felelőssé tehetőek a kialakuló túlsúlyért. Ehhez jönnek még hozzá a finomított lisztes sütemények, pékáruk, kenyerek, pizzák és hamburgerek, s innentől fogva igen nehéz megállni a lejtőn.

Pedig érdemes. Az újévi fogadalmakkal a tét ugyanis nem kevesebb, mint saját egészségünk. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az elhízás ma már népbetegség, és annak egészségügyi kockázatai között ne kisebb problémák szerepelnek, mint a magas vérnyomás, az érelmeszesedés, a szív-és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség, vagy például az ízületi gyulladások. Az újévi fogadalmak tehát leginkább akkor érdemelnek figyelmet, ha saját egészségünk megőrzését már éppen elegendő indoknak tartjuk a változtatáshoz.

Kísérletezz a konyhában!

Próbálj ki olyan alapanyagokat, mint a bulgur, a hajdina, a köles vagy a quinoa. Ezeket rizs helyettesítésére is használhatod. Tedd félre a pékárukat, helyettük indítsd a reggelt zabkásával. Ha fogyni szeretnél, akkor a zabpehely, de akár a zabkorpa is remek választásnak bizonyulnak. A lenmagpehelyből szintén készíthetsz kását, amit gyümölcsökkel gazdagítva a vitaminok és ásványi anyagok beviteléről is gondoskodhatsz.

Apropó, mikroelemek! Ezeket akár olyan alapanyagokkal is bejuttathatod szervezetedbe, mint a maca por, a moringa por, a búzafű por vagy például a különféle minőségi étrend-kiegészítők. Az aktuális helyzetben ezek kiemelt jelentőséggel bírnak, hiszen a szervezet ellenálló-képességének érdekében sokat tehetsz segítségükkel.