Az aktuális szabályozásokat tekintve a külföldi utazás inkább hátulütőiről ismert, mintsem előnyeiről. A pandémia nagymértékben rányomta bélyegét a turizmusra, és ez a belföldi idegenforgalmon is meglátszik már. A szakmában tevékenykedők gyakran komoly anyagi nehézségekkel találják szembe magukat, de a turisták is szívesen kelnének már útra és fedeznék fel hazánk, valamint a világ legszebb tájait.

Sokan a már létező vakcinákban bíznak, és abban reménykednek, hogy tavasszal, nyáron nyakukba vehetik a világot, és újra átélhetik a külföldi utazás előnyeit. S hogy melyek is ezek tulajdonképpen? Miért hiányzik annyira a mai kor emberének a külföldi úti célok felkeresése? Rugaszkodjunk most el kicsit a valóságtól, és gondoljuk át, miért szeretünk idegen kultúrákat, tájakat felfedezni!

Élmény, ami csak a Tiéd!

Az utazás élmény, újdonság, izgalom. Éppen ezért jelent olyan pluszt, amit senki nem vehet el Tőled. Többé válsz általa, és nyitottabban szemlélheted a világot. Erre pedig az érvényesülés, az emberi kapcsolatok és a mindennapi elfoglaltságok kapcsán nagy szükség van. Sok mindent elveszíthetsz az életben, de a pozitív élmények mindig erőt adhatnak ahhoz, hogy van tovább.

Többé válhatsz általa

Egy-egy új kultúra megismerése már önmagában elegendő ahhoz, hogy egy új oldalad ismerd meg. Minden tájnak, kultúrának, társadalomnak megvannak azok a sajátosságai, amelyek csak akkor és ott találhatóak meg. Nem véletlen, hogy sokan kifejezetten az egyedi programokat, vagy a jól megválasztott utazási időpontokat részesítik előnyben. A külföldi utazás előnyei akkor mutatkoznak meg igazán, ha nem csak a turistáktól hemzsegő látnivalóknál csoportosulsz. Amennyiben az adott közeg mindennapjaiba is betekintést nyerhetsz, azzal plusz élményekhez juthatsz, és valóban többé válhatsz.

Szakadj ki a hétköznapokból!

Ez az, amire mindannyian vágyunk. Nem biztos azonban, hogy a hazai környezetben ez maximálisan lehetséges. A külföldi utazás előnyei éppen abban rejlenek, hogy a megszokott helyett egy merőben újat tapasztalhatsz meg. Ennek megvan a maga varázsa és az újdonság annyira képes magával ragadni, hogy közben valóban megfeledkezel a hétköznapi életedről. Kell ennél több a kikapcsolódáshoz?

Utazási boom vagy óvatosság?

A kérdést sok szakmabeli felteszi magának. Vajon mennyire vonzóak a külföldi utazás előnyei? Felülírják a vírustól való félelmet? Egyáltalán meddig kell aktuális helyzetben szervezni mindennapjainkat? Beváltja majd a vakcina a hozzá fűzött reményeket? Vannak, akik úgy vélik, hogy a karanténban töltött hetek, a bezártság és a stressz végül fokozott utazási kedvben mutatkoznak majd meg, és minden korábbinál többen vágynak majd határainkon túlra, a világ eldugott pontjaira vagy éppen a népszerű látványosságokhoz. A vélemények megoszlanak a témát illetően, az viszont biztos, hogy a turisztikai szektornak országtól függetlenül jót tenne a megnövekvő turizmus, a fokozott érdeklődés.