Plusz kilókkal küzdesz? Megelégelted, hogy a konfekcióméretek között nem találsz megfelelő ruhadarabokat? Szeretnél csinosabb, formásabb és vonzóbb lenni? A társadalmi elvárásoknak való megfelelés mellett az egészséges mindennapok érdekében sem mindegy, hogy mennyit mutat a mérleg.

Egészségügyi kockázatok nélkül

Az elhízás komoly egészségügyi kockázatokat hordoz magában. Az interneten elérhető BMI kalkulátorok segítségével könnyedén kiszámolhatod, hogy magasságodhoz képest mennyire komoly az a súlyfelesleg. Az biztos, hogy már négy-öt kiló plusz is hatással lehet ízületeid állapotára. A nagyobb fokú túlsúly esetén a magas vérnyomás és a cukorbetegség kialakulásának kockázatával lehet számolni, de mint kiderült, a koronavírus is súlyosabb szövődményekkel járhat a plusz kilókkal küzdőknél.

A fogyás életmódváltással lehet igazán tartós

Jó hír azonban, hogy a fogyás életmódváltással megvalósítható. Ahogyan rossz szokásainktól felesleges kilókkal gyarapodtunk, úgy azoktól meg is lehet szabadulni hasonló módon. Egyik napról a másikra ne várj eredményeket. Az olyan diéták is kerülendőek, amelyek két hét alatt mínusz tíz kilót ígérnek. A tartós és egészséges fogyás hetente körülbelül fél-egy kilogramm. Ez persze függ attól, mennyit mozogsz, fogyasztasz-e elegendő folyadékot, és persze milyen alapanyagok kerülnek tányérodra.

Félre a jojo-effektussal!

Ezekből áll össze az életmód, melynek a stressz kezelése és a megfelelő mikrotápanyag-bevitel is szerves részét képezi. Komplex területről van tehát szó, melynek minden eleme hozzájárul a sikerhez. A fogyás életmódváltással valósítható meg tartósan, hiszen az időszakos diéták után az érintettek gyakran visszatérnek korábbi szokásaikhoz. Ilyenkor érkezik el a jól ismert jojo-effektus, amivel csak még több plusz kilót szedhetünk magunkra.

Lelki egyensúly és magabiztosság

A vonzó külsőn és az egészségügyi értékek normalizálásán túl mentálisan is nyerhetsz a súlycsökkenéssel. Ha végre azt a képet látod a tükörben, amit mindig is szerettél volna, az garantáltan hatással lesz lelki egyensúlyodra. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a súlyfelesleggel küzdők rendszerint kiegyensúlyozatlanok és szorongásos, depressziós panaszokkal is gyakran rendelkeznek. A fogyás megadja azt a fajta magabiztosságot, ami segíthet egyfajta harmonikusabb állapotba kerülni.

Természetesen nem mehetünk el az így nyert magabiztosság mellett sem. Ha a fogyás életmódváltással történik, és nem drasztikus diéták követésével, akkor tartós eredményt hoz, és visszanyerheted korábbi, vagy talán még soha meg nem tapasztalt magabiztosságod. Ez az az érzés, amikor mások véleménye már kevésbé számít, és sokkal inkább lényeges az, Te mit gondolsz magadról.

A magabiztosság előnyeit mind a magánéletben, mind a karrier terén megtapasztalhatod. Nem lehet azonban elégszer hangsúlyozni, hogy a fogyás életmódváltással akkor lesz igazán eredményes, ha olyan mozgásformát választasz, amelyet rendszeresen végezve sem unsz meg. A táplálkozás terén törekedj a változatosságra és arra, hogy az egészséges alternatívát választva, kompromisszumok nélkül lakhass jól. Végül ne feledd, ha semmin sem változtatsz, akkor nem fog semmi változni.