A testsúly kérdése minden korábbinál nagyobb figyelmet kap napjainkban a pandémia apropóján. Tény, hogy a jelentős súlyfelesleggel érintettek nagyobb kockázatnak vannak kitéve a betegség kapcsán. Ez azonban nem csupán a koronavírussal összefüggésben van így. Az elhízás növeli olyan betegségek kockázatát, mint a magas vérnyomás, a cukorbetegség, vagy az ízületi gyulladások. Nyilvánvaló tehát, hogy ezek is szerepet játszanak abban, amiért az új vírus veszélyesebb a plusz kilókkal küzdőkre.

Nem csak emiatt érdemel azonban figyelmet a dolog, hanem a szív-és érrendszeri megbetegedések apropóján is. Ezek egyértelműen vezető halálozási oknak számítanak, és kockázatuk jelentősen nő a testsúllyal együtt. A leggyakrabban a magas vérnyomásról és annak egészségügyi hátulütőiről hallani. Nem véletlen nevezik „csendes gyilkosnak”, hiszen sokan nem is tudnak annak jelenlétéről, csak egy kontrollvizsgálat során derül fény az értékekre. Ennél rosszabb esetben komoly egészségügyi probléma jelentkezik, például megállíthatatlanul vérző orr, esetleg infarktus, és annak minden veszélye. Nagyon fontos tehát, hogy rendszeresen mérjük vérnyomásunkat, és ha a normál értékektől eltérő tapasztalunk, akkor azonnal keressük fel orvosunkat egy gyógyszeres terápia beállításának érdekében.

Fogyás magas vérnyomás miatt

Vannak olyan helyzetek, amikor a gyógyszeres segítség nélkülözhetetlen. A magas vérnyomás esetében az orvosok rendszerint több készítmény kombinálására esküsznek, és melléjük akár a vízhajtó szedését is javasolhatják. De mit tehetsz mindezeken túl? Hogyan érdemes változtatnod életviteleden?

A magas vérnyomás ugyan genetikai tényezőkre is visszavezethető, de sokszor az életmód tehető a felelőssé azért. A mozgásszegény életmód, az elhízás vagy a rendszeres alkoholfogyasztás komoly veszélyeket rejtenek magukban. Minél nagyobb a testsúly, a szívnek annál nagyobb munkára van szüksége a vér optimális keringetéséhez. A megnövekedett terhelés miatt szívnagyobbodás alakulhat ki, megvastagodhatnak bizonyos szívizom-területek. Rendkívül fontos tehát, hogy mihamarabb sor kerüljön a hatékony vérnyomáscsökkentésre. A fogyás magas vérnyomás miatt sokaknál válik szükségessé, s itt már nem a tükörben látott képről van szó.

Jelentős életminőségbeli változás várható

Jó hír, hogy a testsúly csökkentésével a vérnyomás természetes módon is alacsonyabb lesz.  Persze csak ettől nem várhatjuk az eredményt, de az egészséges életmódra való áttérés kifejezettenhasznos az érintettek számára. A fogyás magas vérnyomás miatt egészséged több területére is hatással lesz. Csökkenni fog a koleszterinszint, és a cukorbetegség kockázata szintén. A vérnyomás értékének csökkenésével egész közérzeted megváltozhat. Könnyen lehet, hogy korábban szédülés-jellegű érzésed volt a nap folyamán, csak nem értetted minek tudható be. A sokak által emlegetett fejfájás nem mindig kíséri a magas vérnyomást, ezért is különösen veszélyes a dolog.

A fogyás magas vérnyomás miatt tehát egyértelműen az egészségesebb jövőt célozza, és a jobb egészségügyi értékeket vonhatja maga után. Figyelj étkezésedre, a mozgásra, és a stressz levezetése is lényeges szempont életminőséged javulásában.