Az újév gyakran szolgáltat apropót az akár már régóta halogatott életmódváltásra. A hiba azonban alapvetően ott van, ha már egy bizonyos naphoz kell kötni a változtatást. Minden nap egy új lehetőség, és nem biztos, hogy megéri csak magunk előtt tolni azt, ami javunkat szolgálja. Az életmódváltás újévkor sokszor választott fogadalom, és persze a semminél ez is jobb. Hogyan csinálja a magyar? Mi az, amit a legtöbbször megfogadunk? Milyen sikerrel járnak az ilyen fogadalmak?

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a szilveszteri pezsgőbontáskor mindenki nagy eltökéltséggel várja a következő évet. Aktuálisan egy egészségileg is jobb évben reménykedve állunk a januári napok elé. 2020 sokak számára egyet jelentett a veszteségekkel, az egészségügyi gondokkal, és az ezek mellé társuló pénzügyi nehézségekkel. De vajon tényleg csak a külső tényezők tehetőek felelőssé mindezekért?

Egy ekkora világjárványra természetesen senki nem számított. Amire azonban sokakat megtanított a helyzet, az nem más, mint az egészséges életmód fontossága. A krónikus megbetegedéssel, és mint kiderült, az elhízással küzdők esetében rendszerint komolyabb következményekkel járhat a vírusfertőzés. Természetesen semmi sem kőbe vésett szabály, és még mindig nem tudunk eleget a koronavírus hatásairól, viszont ha odafigyelsz egészségedre, azzal biztosan nem árthatsz magadnak.

Nem véletlen, hogy az életmódváltás újévkor egy szépen csengő fogadalom. Eredményessége azonban csak rajtad múlik. Felkészülhetsz a változásokra úgy, hogy lecseréled a konyhában használatos alapanyagokat, több zöldséggel töltöd fel hűtődet, de az étrend-kiegészítők és a minőségi szabadidő is kiemelt jelentőséggel bírhatnak a változtatás sikerességében. S hogy mit mutatnak a hazai tapasztalatok? Ha éppen nyitva tarthatnak a konditermek, akkor januárban láthatóan megnő a vendégek száma, hogy aztán február végére ismét megcsappanjon. Ez tökéletesen mutatja, mennyire vagyunk a legtöbben kitartóak.

A probléma talán abban rejlik, hogy az életmódváltás újévkor azonnali, drasztikus változtatásokra ösztönöz, ami sokak számára túl gyors és vállalhatatlan hosszú távon. Érdemes tehát elgondolkodni azon, hogy inkább lépésenként haladjunk a saját tempónkban. Ha napi tíz perc mozgással kezdesz, már az is jobb a semminél. Ha lecseréled a cukros üdítőket szűzteára, annak eredményét kilóidon is megérezheted majd.

Amikor az ember mindent azonnal akar, akkor általában bebizonyosodik, hogy nem megfelelő a tempó. Az sem ritka, hogy egy drasztikus, hirtelen esemény szükséges ahhoz, hogy felnyíljon a szemünk, és hirtelen megvilágosodjunk. Ilyenkor a belső motiváció hatására azonnal képesek vagyunk letenni a cigarettát, az alkoholt, vagy megváltoztatni étrendünket. A szükség nagyúr, s ez különösen így van akkor, ha a tét egészségünk.

A téma az elmúlt évben rendkívül sokat volt a fókuszban, s így talán azokhoz is eljutott az üzenet, akik korábban nem foglalkoztak szervezetük általános állapotával. Ugyanakkor az egészségért való aggodalom szintén sok- ezúttal mentális- problémát indukálhat. Semmi sincs tehát ingyen, de ha tudod, hogy mindent megteszel saját magadért, akkor egy esetleges egészségügyi probléma esetében ennek tudata tölthet el megnyugvással. A belső harmónia pedig gyógyít, képessé tesz a változásokra, s segítségével az életmódváltás újévkor is jobb eredményeket produkálhat.