Az otthon töltött idő a legtöbbek életében jelentősen megnőtt az elmúlt évben. Ennek megfelelően a mai kor embere igyekszik mind kényelmesebbé varázsolni az ingatlant, hogy ott valóban jól érezze magát. Vannak, akik nem követik a divatot, mások előszeretettel válogatnak a legújabb lakberendezési megoldások világában. Hogyan alakulnak a lakberendezési trendek 2021-ben? Milyen színek, formák uralják ezt a területet?

Mielőtt a szakáruházak ajánlatait ész nélkül felvásárolnád, érdemes átgondolnod, milyen stílus áll közel hozzád. Könnyen lehet, hogy nem tudod ízlésedet bekategorizálni kizárólag a loft, a minimál, a vintage vagy az extravagáns megoldások keretei közé. Ugyanakkor egyfajta elképzelésed biztosan van arról, mi tetszik, milyen környezetben érzed otthonosan magad. A Pinterest az ötletek legszélesebb tárháza, ahonnan akkor is remek tippeket meríthetsz, ha éppen híján vagy azoknak.

A lakberendezési trendek 2021-ben a természetesség irányába mozdulnak. Ez már tavaly is megfigyelhető volt. A folyamat valószínűleg arra is visszavezethető, hogy a kialakult helyzetben, a pandémia kapcsán sokan úgy vélik, a természet visszavágott az ember tevékenységéért. Az újrahasznosítás, a természetes alapanyagok előnyben részesítése legalább olyan fontossá vált, mint a műanyagok kerülése, és a bútorok, lakberendezési tárgyak folyamatos cserélgetésének elkerülése. Ez utóbbival nem csak pénztárcánkat kímélhetjük meg, hanem környezetünket is.

Persze akkor is megtalálhatod számításaidat a lakberendezési trendek 2021-ben aktuális darabjai között, ha a változatosság híve vagy, a kreatív megoldásokat részesítenéd előnyben. Gondoltál már arra, hogy saját kézzel alkoss olyan dekorációs elemeket, mint a falidíszek, a fából készíthető trendi darabok, vagy például az álomcsapdák és az ajtóra illeszthető kopogtatók? Pedig könnyen lehetséges ilyeneket készíteni, a hobbiboltok széles választéka mellett a természetben járva is gyűjthetsz alapanyagokat.

Fontos választási szempont lehet még a gyártás helye. Ha szeretnéd támogatni a hazai cégeket, akkor érdemes egy magyar bútorgyártó termékeik választanod. Egyik ilyen gyártó a Netenbútor, amely már 8 éve gyártja az ágyakat és kanapékat.

Sárga sarokkanapé
Gyártó: Netenbútor

Néha hajlamosak vagyunk ragaszkodni a bevált stílushoz. Vannak, akik még a falak színét is nehezen változtatják meg, pedig tény, hogy hatalmas változás érhető el már csak ezzel is. Ha nem költenénk sokat, akkor a lakástextíliák lecserélése is remek döntés lehet. A színek terén a fekete és az arany, vagy a réz kombinálása kifejezetten trendinek számít, de az olyan sötét színek sem tűntek el, mint a lila, a piros és a szürke. Merj változtatni, kombinálj egy helyiségen belül kétféle színt a falakon, és ha módod van rá, ezek visszaköszönhetnek a bútorokról is. Az öntapadós bútortapéták mellett a másodkézből beszerzett bútordarabok is takarékos és környezetbarát megoldásnak számítanak.

Ne feledd, ökológiai lábnyomod azzal is csökkentheted, ha a lakásfelújítás során olyan bútorokra esik a választás, amelyek már kiszolgáltak valakit, s új életed adhatsz számukra. A felújítás folyamatával magadévá teheted ezeket a lakberendezési elemeket, és személyes igényeidre szabhatod azokat akár a szín, akár a felületkezelés kapcsán.