Az egészségmegőrzés témája minden korábbinál gyakrabban emlegetett napjainkban. A mai kor embere olyan helyzetekkel találja szembe magát 2020-ban, melyekről nem is gondolta volna soha, hogy valaha élete részei lesznek. Az egészség még soha nem játszott ekkora szerepet, mint manapság, amikor egy világjárvány zajlik.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az egészséges életmód szerves részét képezi a tiszta táplálkozás és a rendszeres mozgás. Mindezek együttesen segíthetnek abban, hogy megőrizd testi és lelki egészséged. A kettő ugyanis szorosan összefügg, s ha az egyik területen nincsenek rendben a dolgok, az a másikat garantáltan befolyásolja.

A mozgás és egészség nem csak a tükörben látott kép kapcsán érdemel figyelmet, hanem az általános egészségi állapot apropóján is. Talán felesleges is mondani, hogy a napjainkban népbetegségként számon tartott elhízás rengeteg egészségügyi kockázatot hordoz magában. A mozgás alkalmas arra, hogy a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint értékeit lentebb vigye, sőt, a fogyással egyidejűleg akár a szedett gyógyszerek mennyisége is csökkenthető. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a szervezet egyfajta öngyógyító folyamatot indít be, amikor megkapja a működéséhez szükséges, megfelelő minőségű alapanyagokat, és ugyanakkor a mozgással is megtámogatásra kerül mindez.

Magabiztosság mozgással?

A rendszeres testmozgásnak köszönhetően a túlsúlytól gyorsabban sikerülhet megszabadulni, ez pedig a magabiztosságra jótékony hatással lesz. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az egyre inkább erősebb szervezetnek, a jobb teherbírásnak hála az énkép is pozitív irányba mozdul. Könnyen lehet, hogy a kezdeti életmódváltáskor még egy tíz perces edzés hatására is kimerültél. Ahogyan azonban egyre többet és többet bírsz, úgy mind inkább érzed majd, hogy képes vagy változtatni, kihozni magadból a maximumot. Ez nem csupán fizikai állapotodon mutatkozik meg, hanem mentális egészségeden szintén.

Mozgás és egészség: élj stressz-mentesen!

A feszültség sokak életének részét képezi. Mindenkinek megvan a maga trükkje arra, hogyan dolgozza fel a stresszt. Vannak, akik az alkoholhoz nyúlnak, mások gyógyszerfüggőségben szenvednek. A stressz feloldásának azonban egészséges módja is létezik. Próbáltad már, milyen egy nehéz munkanap után futócipőt húzni? Ahogyan a következő kilométerek megtételét tűzöd ki célként, elfeledkezel arról, hogy mi okozott feszültséget, és mennyire érdemes arra hangsúlyt helyezni. Vannak dolgok, melyek egy hét múlva már teljesen lényegtelenné válnak. Miért tennéd magad tönkre ezek miatt akár egyetlen napig is? A mozgás és az egészség szoros kapcsolatban vannak a feszültség feldolgozása terén is egymással.

A mai kor embere gyakran testi tüneteket produkál lelki nehézségei miatt. Egyre nagyobb a pszichoszomatikus problémákkal küzdők száma. Ugyan korszerű világunk a jógától kezdve az olvasáson és a pszichiáter felkeresésén keresztül egészen a megfelelő vitaminbevitelig számos lehetőséget kínál a stressz oldására, de amivel biztosan nem lőhetsz mellé, az a testet és a lelket egyaránt edző mozgás.