Az egészség komplex tényezők függvényeként alakul, ezért az életvitel számos területe odafigyelést igényel. Sokan azt gondolják, hogy nem tudják az elegendő alvást, a bőséges folyadékbevitelt, az egészséges ételeket, a rendszeres testmozgást és még a pszichés egyensúly megteremtését is beiktatni mindennapjaikban. Mindez azonban kiemelt jelentőséggel bír, és egész életminőséged múlhat rajtuk.

Figyelj a rostfogyasztásra!

Ha táplálkozásról van szó, akkor indokolatlanul kevés szó esik a rostbevitelről, pedig azzal nem csak a súlyfeleslegtől szabadulhatsz meg, hanem számos betegségnek is elejét veheted. A zöldségek és a gyümölcsök rostokban gazdag alapanyagnak számítanak, de vannak olyan egyéb élelmiszerek is, melyek remek rostforrásként tarthatóak számon. A búzafű lé, a zabkorpa, a lenmagpehely, vagy a zabpehely is kitűnő választásnak bizonyulnak akkor, ha szeretnénk növelni a rostbevitelt.

Miért fontosak a rostok?

Tudtad, hogy az immunrendszer optimális működése azon is múlik, mennyire van rendben emésztésed? A mai kor embere sokszor finomított szénhidrátokon és egészségtelen zsírokon él. Ehhez az is hozzájárul, hogy a zöldség és gyümölcs árak igencsak elszálltak az elmúlt évben. Ugyanakkor megfontolást érdemel, mi kerül a tányérra, hiszen a rostok hozzájárulnak az egészséges bélflóra megteremtéséhez. Egyes típusok, például az útifű maghéj, vagy az alma rostjai tulajdonképpen megtisztítják a bélrendszert, így segítve a puffadás, vagy éppen az elhízás ellen. Ha nem vagy hozzászokva a rostbevitelhez, akkor könnyen lehet, hogy eleinte emésztésed nem lesz rendben, de ahogyan átáll szervezeted a rostokban gazdag ételekre, úgy érzed majd közérzeteden is a változást.

Fogyj rostokban gazdag ételekkel!

A rostfogyasztás megemelése már csak azért is fontos, mert ezek az alapanyagok hosszú ideig eltelítenek, és eredményesen hozzájárulnak a fogyáshoz. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a mai kor egyik népbetegsége az elhízás, mely sajnos maga után hozza a magas vérnyomást, a cukorbetegséget, az ízületi gondokat és az alacsony önértékelésből fakadó egyéb problémákat. A rostokban gazdag ételek segítségével jóllakhatsz, így anélkül sikerülhet zsírraktáraidat csökkenteni, hogy éheznél.

Fontos a megfelelő folyadékbevitel is!

Ha korpaféléket, útifű maghéjat, lenmagpelyhet és hasonlókat fogyasztasz, akkor nem feledkezhetsz meg a bőséges folyadékbevitelről. Ezek a rostban gazdag ételek ugyanis tömegük sokszorosát képesek magukba szívni folyadékból, ezzel is a telítettség érzéshez járulnak hozzá. Ha nem iszol eleget, akkor annak akár székrekedés is lehet a vége. Ellenkező esetben viszont a bélműködést jelentősen elősegítik az alapanyagok, és hozzájárulnak a daganatos megbetegedések megelőzéséhez is.

A rostokban gazdag ételek fogyasztása korántsem jelenti azt, hogy íztelen, élvezhetetlen fogások kapnának helyet tányérodon. Párolt zöldségekből, quinoából, hajdinából elképesztő köreteket készíthetsz, de a zabkorpa is remek alapanyag, akár a tejbegrízt is helyettesítheted vele, mint egészséges alapanyaggal.