Fogászati CT felvétel kielemzése

A CBCT (Cone Beam CT) a röntgenképalkotás egy olyan típusa, amely 3D-s képeket készít egy tárgy belsejéről. A fogászatban gyakran használják a fogak és a környező struktúrák részletes képének elkészítésére. A CBCT a test más részeinek, például a tüdőnek vagy az agynak a leképezésére is használható.

Ez a típusú CT egy kúp alakú röntgensugarat használ, amely a páciens körül forog. A röntgensugarakat a páciens körül elhelyezett detektorok érzékelik. A detektorok adataiból ezután 3D-s képet készítenek a képalkotás tárgyának belsejéről.

A CBCT felvételek előnyei

  • A CBCT-felvételek részletesebb információt nyújtanak, mint a hagyományos 2D-s röntgenfelvételek.
  • Hasznosak a fogászati problémák kezelésének megtervezésében.
  • Segíthetnek a fogak körüli csontvesztés felmérésében.
  • Felhasználhatók az állcsontban lévő kisebb törések vagy rendellenességek kimutatására.

Hogyan zajlik a CBCT felvétel készítése?

Teljesen biztonságos, kockázatmentes és fájdalommentes. Csak néhány percet vesz igénybe. Az eljárás ugyanaz, mint a panoráma röntgenfelvétel esetében, így a páciens a vizsgálat során végig egyenesen állva marad. A CBCT-vizsgálat során a testet érő minimális sugárterhelés ellen ólomkötény nyújt védelmet

Az NN-Dent fogászati rendelőjében a diagnosztikai vizsgálat során azonnal el tudják készíteni a CBCT-felvételt és azt CD-n a páciens rendelkezésére bocsátják, amennyiben igény van rá.