Portrait of female doctor choosing mammary prosthesis with her patient over white background.

A plasztikai műtétek szinte már megjelenésük óta hatalmas népszerűségnek örvendenek, és úgy tűnik, sosem fognak kimenni a divatból. Mind közül pedig talán a leginkább kedvelt a mellnagyobbító műtét. Az alábbi cikkből most megtudhatja, hogy a műtét előtt milyen teendőket kell elvégezni.

Kezdjük az elején

Úgy, ahogy minden sebészeti beavatkozásnál, a mellműtét előtt is rendkívül fontos, hogy teljes egészségügyi vizsgálatot végeztessünk el. Hiszen csak így lehetünk biztosak abban, hogy mindent megtettünk a lehetséges komplikációk elkerülése érdekében.

Ehhez természetesen hozzátartozik a teljes vérkép vizsgálata laboratóriumban, illetve a vérnyomás mérése is. A mellnagyobbítás előtti vizsgálatok közé tartozik az EKG és a mammográfia is. 40 éves kor alatt a mammográfia kiváltható egy mell ultrahanggal. A vizsgálat célja, hogy tudjuk, nem található-e az emlőkben rákos daganat, hiszen az nem csak a műtét tényét változtatná meg, hanem további vizsgálatokat és kezelést vonna maga után.

Mivel készüljön a műtétre?

Általános kérdés, hogy hogyan kell készülni a korházi létre, magára a műtétre. Nos, alapesetben mindenkinek azt javasoljuk, hogy kipihenten érkezzen, hiszen ezen rengeteg minden múlhat. Sokkalta jobban reagálhat a szervezetünk a beavatkozásra, amennyiben volt ideje pihenni és felkészülni.

Egy átlagos műtét esetén mindössze a beavatkozás napján kell a kórházban maradni. Így azt ajánljuk, hogy olyan dolgokat vigyenek magukkal a korházba, amelyet egy napon át nem tudnak nélkülözni.

Illetve minden esetben érdeklődjünk a kezelőorvosunknál, hogy milyen egyéb szabályokat kell betartanunk a műtét előtt. Feltehetőleg a beavatkozás napján, mivel az altatásban történik, már nem fogyaszthatunk sem vizet, sem pedig ételt. Természetesen erről részletes tájékoztatót kapunk a kórháztól, hogy felkészülten érkezhessünk a műtétre.

Előre készüljünk fel a lábadozásra

Mindenképpen azt tanácsoljuk, hogy a műtét előtt már a lábadozásra is készüljön fel, hiszen ilyenkor még lesz ideje mindenre! Érdemes az olyan napi teendőket, mint a bevásárlás, a főzés, vagy éppen a mosás és a takarítás jő előre elvégezni. Hiszen minél több idő jut a lábadozás alatti pihenésre, annál több lehetősége van a szervezetünknek a megfelelő módon regenerálódni. 

Az pedig csak egy plusz előny lehet, ha tud nekünk valaki segíteni az ápolásunkban. Természetesen csak néhány napról van szó, amikor mindenkinek jól eshet egy ágyba vitt meleg leves, vagy éppen néhány kedveskedő szó.

Fontos az is, hogy az olyan dolgokat, amelyek a műtét után kelleni fognak, előre beszerezzük. Idesorolható például a fájdalomcsillapító tabletta, amelyből biztosan jó néhány darabra lesz szükségünk. Emellett arra is gondolnunk kell, hogy a sebünket a megfelelő módon tudjuk majd tisztítani, és kötözni. Erre tökéletesen alkalmas lehet egy üveg betadine, valamint néhány darab gézlap.